Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Bir zehiri etkisiz hale getirmek (kimyasal antidot) ya da fizyolojik etkileriyle savaşmak (fizyolojik antidot) İçin tedavide kullanılan madde.
Üretildikleri organizmanın hücresel DNA'sına karşı tepki gösteren öz antikorlar.
Bir hücrenin boyutları, boyanma durumu, çekirdek biçimi ve çekirdek-sitoplazma oranı gibi fiziksel özellikle-rnin değişerek benzer normal hücrelerden farklılaşması.
Böbreklerden suyun geri emilmesini sağlayan ve hipofizin arka lobundan salgılanan hormon.
Menenjit çok değişik etkenlerle meydana gelebilen beyin zarlarının enflamasyonu ile karakterize bir klinik tablodur.Akut bakteriyel menenjitte acil tedavi morbidite ve mortalitenin düşürülmesi için önemlidir.En sık olarak menenjite yol açan bakteriler Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis ve Haemophilus influenzae'dır.Yeni doğan yaş grubunda etken olarak, Grup B streptokoklar (Streptococcus agalactiae), Escherichia coli K1 ve diğer gram olumsuz enterik basiller, Listeria monocytogenes ve enterokoklar saptanır.Erken semptomu ateş, baş ağrısı, meningismus ve mental durumda değişikliklerdir.Lomber ponksiyon ile BOS (beyin omurilik sıvısı) incelemesi tanı için şarttır.Tedavi etken ve antibiyotik duyarlılığı ile antibiyotiğin BOS'a geçişi göz önüne alınarak yapılır. Ampirik tedavi için kullanılan antibiyotikler sefotaksim veya seftriaksondur. Yeni doğan ve 3 aylığa kadar olan yaş döneminde sefotaksim veya seftriaksona ek olarak ampisilin kullanılır. Dirençli Streptococcus pneumoniae olasılığı varsa sefotaksim veya seftriaksona ek olarak vankomisin kullanılır. Korunma da Streptococcus pneumonia'nın 23 serotipi için, Neisseria meningitidis A,C,Y ve W-135 için ve Haemophilus influenzae tip b için geliştirilmiş aşılar kullanılmaktadır.
Tek bir hücrenin, bir organın ya da bütün vücudun metabolizma ürünlerinin (katabolitler) atılması.
Hipotalamusunürettiği bir hormon. Metabolik faaliyetler sonucunda oluşan alkolleri, keton ve aldehit gruplarınaçeviren enzimlerden birisi.
Beyin yapılarının doğumsal ya da edinilmiş lezyonlan-na bağlı nörolojik hastalık
Delta virüsüne karşı gelişen antikorlar.
Uzun süre yüksek seslere maruz kalması sonucu kulağın kök hücrelerinin irrite olup çınlama yapması durumu başlangıçta tedavi edilebilir olup,kulağa yüklenmeye devam edilirse kalıcı hale gelir.
Ateşli romatizma vücudun streptokok türü mikroplara karşı olan bağışıklık cevabı olarak bilinir. Boğazdaki streptokok iltihabı bir veya iki hafta sonra ateşli romatizma başlangıç semptomlarını ortaya çıkarmaktadır.Ateşli romatizmayı önlemede karşılaşılan sorunlardan biri streptokoklar tarafından boğazda meydana gelen iltihabın tam olarak ortadan kaldırılmamasıdır. Bunun için streptokoksal boğaz enfeksiyonları uygun bir şekilde tedavi edilmeli, mikrobik ajanı tam olarak teşhis etmek için boğaz kültürü alınmalıdır.
Yüzyıl önce çeşitli araştırmacılar ateşli romatizmanın kendi kendine geçebilen bir hastalık olduğunu belirtmişlerdir. Görünüşte doğru olmakla birlikte Amerika nın çeşitli şehirlerinde bu hastalığa yakalanan çocuklarda iyileşme görülmekte, ancak hastalık belli bir süre sonra tekrar ortaya çıkmaktadır.
Antibiyotik, herhangi bir mikroorganizma tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen her türlü madde. Antibiyotik üretimi, onu üreten mikroorganizma için selektif bir avantaj sağlar. Örnek olarak, Penicillium tarafından üretilen antibiyotikler, doğada rekabet halinde olduğu diğer mikroorganizmaların büyümesini önleyerek Penicillium'a rekabette önemli bir avantaj sağlar.Antibiyotiklerin iki çeşidi vardır; biyosidal, mikroorganizmaları öldüren antibiyotikler ve biyostatik, mikroorganizmaların büyümesini ve çoğalmasını (üremesini) önleyen antibiyotikler. Her ne kadar'sadece' mikroorganizmaların (çoğunlukla bakteriler, ve bazı fungi) ürettiklerine'antibiyotik' tanımı verilebilse de, bugün'antibiyotik' terimi patojenlere zarar veren her türlü kimyasal için kullanılmaya başlanmıştır.Bu yüzden, mikroorganizmalar, hayvanlar ve bitkiler tarafından doğal olarak üretilen bu tür kimyasallara'antibiyotik' demekteyiz. Aynı zamanda, doğal olarak üretilen birçok antibiyotik madde suni yollardan daha etkili olmaları için modifiye edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, doğal olarak üretilen penisilinler bugün kimyasal olarak modifiye edilerek daha etkili olmaları sağlanıyor. Bir başka örnekte, kloramfenikol isimli antibiyotiktir. Eskiden tamamiyle doğal yollardan elde edilen bu antibiyotik bugün tamamiyle sentetiktir.Antibiyotikler etkili oldukları mikropların metabolik işlemlerine müdahale ederek çalışırlar. Antibiyotikler müdahale ettikleri metabolik işlemlere göre spesifiktir. Bu metabolik işlemlere örnek olarak; protein sentezi, hücre çeperi sentezi, nükleik asit sentezi veya hücre zarı fonksiyonlarını verebiliriz.Penisilin, vankomisin, florokinolon ve sefalosporin gibi antibiyotikler bugün en çok kullanılan antibiyotiklerdendir. Bu antibiyotiklerin hepsi bakterilerin hücre çeperlerini zayıflatırlar. Bakterilerin hücre çeperleri uzun peptidoglikan zincirlerinden oluşur. Antibiyotikler bu molekülleri bir arada tutan peptit bağlantılarının sentezini önlerler. Böylece hücre çeperleri zayıflar ve bakteri patlar (lizis). Peptidoglikandan oluşan hücre çeperleri sadece bakterilerde bulunur, hayvan hücre çeperi bulunmazken bitki hücrelerinde selülozdan oluşan hücre çeperleri bulunur. Böylece, antibiyotikler sadece bakterilere zarar verirler.
Hastada ateşin geçici olarak yükseltilmesi esasına dayanan bir tedavi biçimi.
İnfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar.