Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Ersuyunda hiç sperma bulunmaması.
Streptokokların ürettiği ve alyuvarların parçalanmasına neden olan streptolizin O toksinine karşı oluşan antikorların kandaki düzeyi.
Karaciğerden salgılanan bir protein.
Göğüs boşluğunda omurganın sağ yanı boyunca uzanan toplardamar.
Üst solunum yolu enfeksiyonlanndan ve romatizma! hastalıktan sorumlu olan A grubu beta hemolitik strep-tokoklann ürettiği hücre dışı bir enzime (hiyaloroni-daz) karşı oluşan antikorların kandaki düzeyi.
Normal koşullarda dölütün karaciğerinde bireşimlenen bir protein.
büyük azı dişi; küçük azı dişi
Normalde zararsız olan çiçektozları, küf mantar sporları, hayvan tüyleri, ev tozu akarları, besinler ve ilaçlara tekrar tekrar maruz kalma sonucu oluşanı alerjik hastalık tablosu.
Hilal biçimindeki görünümü nedeniyle Latince Os lune-tum (aysı kemik), Fransızca semilunaire (yanmay biçimli) kemik olarak adlandırılan ve el bileğinde yer alan kemik.
Stafilokoklann ürettiği toksinlere (stafilolizin) karşı oluşan antikorların kandaki düzeyi.
Allerjik nezle, hapşırma, burunda tıkanıklık, kızarıklık, kaşıntı ve akıntı ile seyreden ve toplumda sık görülen bir hastalıktır.BelirtilerAlerjik nezle, hapşırma, burunda tıkanıklık, kızarıklık, kaşıntı ve akıntı ile seyreden ve toplumda sık görülen bir hastalıktır. Alerjik nezle mevsimsel bir seyir izleyebilir ya da belirtiler yıl boyunca hiç azalmadan devam edebilir.Tanı
Alerjik nezlede tanı hastanın hikayesi ve destekleyici laboratuar testleri ile konur. Burun tıkanıklığı, akıntısı, kaşıntısı, hapşırık ve göz yaşarması belirtilerinin haftanınçoğu gününde görülmesi halinin varlığı; bununla beraber alerji deri testinde duyarlılığın olduğu bir maddenin saptanması ve sümüğün incelenmesinde alerjik hücrelerin tespiti tanı koydurmaktadır.TedaviAlerjik nezlede birinci basamak tedavi alerjinin saptandığı maddeden bireyin uzak tutulmasıdır. İkinci basamakta ise ilaç tedavisi gelir. Bu tedavi ağızdan alerji şurup/ hapları ile veya burun spreyleri ile sağlanabilir. Tedavi her hasta için farklılık göstermektedir.Çevreönlemleri ve ilaç tedavisinden yeterli yanıt alınamayan vakalarda dilaltı damla şeklinde aşı tedavisi uygulanabilir.Öneriler
Polenlerden korunmak için bahar aylarında pencereleri kapalı tutmak ve hava filtresi kullanmak düşünülebilir. Sabah erken saatlerde, kuru ve sıcak havalarda dışarıyaçıkmamak polenlerden kaçınmak içinçözüm olabilir. Tatil zamanlarını bahar aylarının dışında planlamak da faydalı birönlem olabilir. Evcil hayvanların tüy, salya, dışkı ve idrarları ile temas etmemeyeözen göstermek gerekir. Ev ve işyerinde küf oluşmaması için gerekliönlemler alınmalıdır. Akarlar ev tozuüzerinde yaşarlar ve dışkıları ile alerjik nezleye neden olurlar. Akarları ortamdan uzaklaştırmak için düzenli olarak elektrik süpürgesi ile temizlik yapmak ve yatak takımları ile perdeleri sıcak suyla yıkamak yerinde olacaktır.
Alerjik hastalıklar
Organizmanın vücuda giren yabancı maddelere ve sevmediği proteinlere karşı gösterdiği reaksiyondur. Vücudun kabul etmediği yabancı maddelere'antijen' adı verilir. Vücut, antijenleri etkisiz hale getirmek için bunlarla savaşacak'antikor'ları üretir. Antikorlar yabancı maddeyi öldürür; akyuvarlar da ölü maddeleri ortadan kaldırır. Vücut savaştığı bu antijen maddeyi unutmaz. İkinci bir defa onunla karşılaştığı zaman, öncekine kıyasla çok daha hızlı ve tesirli bir şekilde karşı koyar. Bulaşıcı hastalıklar konusunda buna'vücudun o mikroba karşı bağışıklığı' diyoruz. Yukarıda vücudun sevmediği proteinlere karşı da reaksiyon gösterdiğini söylemiştik. Bazı bünyeler her türlü proteini kabul edebilirken, bir kısım bünyelerin sevmediği proteinler vardır. Her bünyenin sevmediği proteinler başka başkadır. İşte şahıstan şahısa değişen ve bünyenin sevmediği proteine karşı reaksiyon gösteren bu özelliğine'alerji' diyoruz. Vücut, sevmediği proteine karşı aynı yabancı maddelerdeki gibi antikorlar üretir ve o protein maddelerini yoketmeye çalışır.
Bebekler, bir yaşına kadar bazı proteinlere karşı reaksiyon gösterirler. Kadınlar, daha çok, ergenlik çağında, ayhali dönemlerinde, hamilelikte ve menopoz dönemlerinde bazı proteinlere karşı alerji duyarlar. Zayıf kişiler, şişmanlara kıyasla, alerjiye daha yatkındırlar. Alerjinin mesleklerle de yakından ilgisi vardır. Fikir işçileri, kimyevi madde üreten tesislerde çalışan kimseler, değirmenciler, eczacılar, laborantlar, hastahane işçileri ve ilaç fabrikasında çalışanlar alerji vakaları ile sık karşılaşırlar. Alerjinin sinir sistemi ile de yakın ilgisi vardır. Normal insana kıyasla hassas bir bünyeye sahip olanlarda alerjiye sık rastlanır. Bazı ailelerde aynı tip alerjinin sık görülmesi, bu reaksiyonun kalıtımla da ilgisi olduğu ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Alerjide antikor-antijen mücadelesinin kanda değil de vücut hücrelerinin yüzeyinde meydana geldiğini ileri süren araştırmacıların sayısı az değildir. Bunlara göre antikor-antijen (veya allerjen) reaksiyonu sırasında hücre duvarları bozulmakta ve'histamin' adı verilen bir madde açığa çıkmaktadır.Histamin, hücrelere iki şekilde etki yapmaktadır:.İnce kan damarlarının gerginliğini artırarak kanın'serum' adı verilen sıvı kısmının doku aralarına sızmasına sebep olur..Bazı kas gruplarında, özellikle bronşlarda, spazmi ara yol açar. Serumun doku aralarına sızmasından sonra kabarcıklar, şişlikler, deri, göz ve burunda rahatsızlıklar kendisini göstermeye başlar. Bronşlardaki spazmlar astım krizlerine sebep olur.Ne Yapmalı.Alerji vakasının tedavisi kişiden kişiye değişen ve daha da önemlisi doktorun tecrübesine bakan bir husustur. Bunun da sebebi, hastalığın psikolojik yönlerinin ağırlıkta olmasıdır..En sık baş vurulan usul, alerjen (alerji yapan) maddeyi keşfedip hastayı bu maddeden uzak tutmaktır..Bir diğer usul, histamin maddesini analiz ettikten sonra, bu maddeyi etkisiz kılan bir'antihistaminik' vermektir. Saman nezlesinde,sivilce ve şişliklerde alerjik ilaçlar iyi netice vermektedir.Alerjik hastalıkların başlıcaları şunlardır:Alerjik rinit(saman nezlesi olarak bilinir). Hapşırma,burun akıntısıI(su gibi),burunda kaşıntı,tıkanıklık gibi belirtileri mevcuttur.
Alerjik konjonktivit.Gözlerde kaşıntı,kızarıklık,sulanma
Alerjik bronş astmasıÜrkiter(kurdeşen)
.Vücutta kaşıntı,deride kabarıklık,kaşıntılı,kızarık lezyonlar
Alerjik gastroenteropatiAnafilakası.İç sıkıntısı,el ayasında ve ayaktabınında kaşınma,yaygın kaşıntı,tansiyon düşüklüğü ve şok,soluk borusunda şişme ve nefes darlığı.
İlaç alerjisi
kaynakça:http://www.draligus.com/5030-alerjik-hastaliklar.html
Kalıtsal bir hastalığın kuşaktan kuşağa geçerken ortaya çıkış yaşının küçülmesi ve/veya hastalığın ağırlığının artması.
Bir insanın hangi maddelere (alerjenlere) alerjik olduğunu anlamak için o maddelerden deri içine 0,1 cm3 (cc) enjekte edilmesi ve kızarma olup olmadığına bakılması.
Ayaklarınızın sağlıklı görünmesi için bazı temel noktalara dikkat etmelisiniz.Ayak bakımının birinci ve en temel şartı ise pedikür yapmak. Pedikür, hem ölü hücre tabakasının atılımını sağlar hem de daha bakımlı ayaklara kavuşmanızı.Pedikür ile ayaklarda oluşan nasır, çatlak, tırnak batması gibi sorunlardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Pedikürü bir salonda yaptırabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Ama doğru sırayı izlemek şart.