Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Belirli bir hastalık etkenine karşı özgül antikorlar içeren serum.
Vücudun, bazı madde veya hava şartlarından etkilenmesi yahut psikolojik etkenler sonucu ortayaçıkan bir hastalıktır.Önce, alerjiye neden olan etkenleri bulmak gerekir. Alerjinin belirtileri de; şahsa göre değişir.
Kiminde kaşıntı, kiminde kurdeşen, kiminde astım görülür. Hasta, eğer bazı maddelerle temasından dolayı alerji oluyorsa, o maddenin uzaklaştırılması ile mesele kendiliğindençözümlenmiş olur.
Vücut yüzeyinde dermatofitler denilen, cildin üst tabakası, tırnak ve saç gibi yerlerde üreyen, küf benzeri mantarlarla infeksiyon olmasıdır. Geçiş genelde insandan insana veya hayvandan insana olabilir.Nedeni;Mantar infeksiyonu her yaşta olabilir. Tinea capitis ( saç mantarı ), tinea cruris ( kasık mantarı ) ve tinea pedis ( ayak mantarı ), tinea barba ( sakal ), tinea unguim ( tırnak ) özel mantar infeksiyonlarıdır.Şikayetler;Etkilenen bölgede kaşıntı, cilt lezyonları ve kızarıklık, halkasal şekilli lezyonlar, koyu veya açık renkli değişik alanlar gibi belirti ve şikayetlere neden olabilirler.Tanı ve tedavi;Tanı esas olarak cildin görünümüne göre konur. Bazı mantarlar özel bir mavi ışıkla karanlık odada incelenirse floresan verirler. Kesin tanı mikroskopla alınan parçaların incelenmesi ile konur. Ciltten alınan kazıntı ayrıca laboratuara gönderilerek kültürde üremesi değerlendirilebilir. Tedavide kişisel bakım çok önemlidir. Deri temiz ve kuru tutulmalıdır. Ciddi ve uzun süreli infeksiyonlarda hekime başvurulmalıdır. Hekim sizin için ağızdan kullanılan veya cilde sürülen ilaçlar önerebilecektir. Tedavi edilmediği zaman üzerinde bakterilerin üremesi ile ikincil bakteriyel infeksiyonlar olabilir.Önlem!Genel olarak iyi temizlik şartları infeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Mantarlar bulaşıcı olduğu için elbise, saç fırçası veya kişisel kullanılan gereçler risk grubunda olan veya mantar geçiren insanlarla paylaşılmamalıdır.
Deriye değen bir madde veya cisme karşı deride alerjik tepki (kaşıntı, kızarma vb.).
Ayağın terlemesi, ayakkabı içerisinde hava almaması sonucu ortaya çıkan, sahibine ve çevresindeki kişilere büyük rahatsızlık veren ayak kokusu nahoş bir durumdur.Ayak kokusunun nedeni; ayağın terlemesi, ıslak kalması veya iyi kurulanmaması sonucu mantar ve bakterilerin derimizde meydana getirdiği infeksiyondur.Ayakların havasız kalması, nem ve sıcaklığın artması mikropların yerleşmesi ve üremesi için gerekli zemini hazırlar. Kendilerine uygun ortam bulan bakteriler üremeye ve çoğalmaya başlar. Hem bakteri hem de mantarlar kokuşmaya neden olurlar. Özellikle'Brevibakter ve corynebacterium' denilen bakteriler olaya eklenince'ekşi ayak kokusu' denilen koku başlar. Hem kişi hem de çevresi rahatsız olur. Kişi kendini toplumdan soyutlama yoluna gider.Sentetik çorap ya da kapalı ayakkabılar, ayakların hava almasını engeller ve terlemesine neden olur. Ayakların günde iki üç kez yıkanması ve iyice kurulanması gereklidir.Evde otururken rulo haline getirilmiş pamuklar, ayak parmaklarının uçlarına yerleştirilerek, parmak aralarının havalandırılması sağlanmalıdır.Pamuklu ya da yün çoraplar ile açık ayakkabı giyilmeli, ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalı ve başkasının terlikleri kesinlikle giyilmemelidir. Parmak araları zamanla ter veya ıslak kalma nedeniyle yumuşar, çatlar ve buradan giren bakteriler kana karışıp lenf yollarında veya deride yılancık gibi infeksiyonlar yapabilir.Kokudan şikayetçi olan hastalar mutlaka bir dermatologa başvurmalıdır. Dermatolog kokunun nedenlerini araştırarak tedavi edecektir. Bakteri yada mantar için lokal veya sistemik ilaçlar kullanılabilir. Mikropları gidermek için permanganat banyosu ve antiseptik pudralar kullanılabilir. Bu antiseptik solüsyon 3 litre suya bir tablet atılarak hazırlanır ve ayaklar akşam 30 dakika bu suda bekletilir.
Vücutta bir bağışıklık tepkisi başlatan yabancı madde (çiçektozu vb.).
însan organizmasında doğrudan ya da dolaylı olarakf enfeksiyon oluşturabilecek mikroorganizmaların gelişimini yavaşlatmak ya da durdurmak için yapılan İşlemlerin bütünü (özellikle cerrahi alanda).
Bir geninin iki veya daha fazla alternatif formlarından birisi.
Kandaki varlığı kızamıkçık enfeksiyonunun geçirilmekte olduğunu gösteren antikorlar.
Bir karakter üzerinde aynı yada farklı yönde etkili olan iki veya daha fazla genden herbiri.
Kaval kemiği (tibia) ve kamış kemiğinin (fibula) alt ucuyla tarak kemikleri arasında yer alan kemiklerin oluşturduğu yapı.
Rh sistemi, her insanın kan grubunu oluşturan antijen yapısının bir bölümüdür.
Ayağın ilk parmağına (ya da büyükparmağına) verilen ad.
Sindirim kanalında normal yönün tersinde olan kasılma dalgası.
Vücudun sodyum, klor ve potasyum elementlerini kullanmasını etkileyen, böbreküstü bezinden salgılanan bir hormon.