Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Kelime anlamı Sarsılma demektir. Dolaşım sistemindeki kanın çeşitli nedenlerle azalması, hücrelere yeterli oksijenin gelmemesi sonucu ortaya çıkar.1. BelirtileriKaza yerinde sessiz, sakin, hiç hareket etmeyen bir yaralının bilinci yerinde olmayabilir.Deri soğuktur ve soluktur,Soğuk ve yapışkan bir terleme görülür,Gözler göz çukuruna batmış şekilde sanki burnu sivrilmiş gibidir.Nabız zayıftır ve hızlıdır. -Solunum hızlanmıştır.2. Yapılması GerekenlerUygun bir yere sırtüstü yatırınız.Etrafındaki kalabalığı dağıtınız.Az hareket ettirmeye çalışınız.Beynin kan dolaşmasını ve çalışmasını kolaylaştırmak için başta kanama yoksa başı 150-300 aşağı getirip, ayak ucunu 30-40 cm kaldırınız.Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz.Solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz.Gerekirse yapay solunum ve kalp masajı yapınız.Kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız.Kırık varsa atel ile tespit yapınız.Soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz.Battaniye ile örtünüz.-Yaralı bilinçsiz ise katı yiyecek-içecek vermeyiniz.İhtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız.
Bağırsak kanalının lenf damarları.
Sıtma etkeni plazmodiyumun eşeysiz üreme sürecinin bir bölümünü tanımlayan terim.
Plevra boşuğunun içinde bağırsaktan gelen lenfin bulunması.
Tıp dilinde hipoglisemi adı verilen bu çeşit koma, terleme, titreme, çırpınma huzursuzluk, şiddetli açlık, ve aşırı duygusallıkla başlar. Nedeni, fazla miktarda insülin vermek veya çok miktarda karbonhidratlı yiyeceklerle beslenmektir.Şeker hastaları haftada en az iki kere ılık banyo yapmalıdır ve sonra da vücutlarının her tarafını ılık bir havlu ile ovmalıdır. Kabız veya ishal olmamalıdırlar. Perhiz yapmalıdırlar. Erken yatıp erken kalkmalıdırlar. Ağız, boğaz ve diş sağlığına aşırı özen göstermelidirler. Masaj, beden hareketleri ve açık havada yürüyüşü ihmal etmemelidirler.
Kişiyi şizofreniye yatkın kılan, ama akıl hastalığıyla sonuçlanması kaçınılmaz olmayan zihinsel yapı tipi, Şizo-timi (içe kapanıklık) ile şizofreni arasında kalan bir ruhsal bozukluğa denk düşer.
Periton boşluğu içinde bağırsaktan gelen lenfin bulunması.
Dudağın serbest kenannın akut ya da kronik iltihabı.
Aktif hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce, kişide bazı sosyal davranış bozuklukları göze çarpar. Toplumdan uzaklaşma, toplumdaki rolünü iyi becerememe, şahsi temizliğine, giyimine dikkat etmeme ilk davranış anormallikleridir. Bazen hafif belirtiler göstermeden aktif hastalık belirtileriyle aniden çıktığı vakalar da çoktur.Aktif devrenin ilk belirtileri hezeyanlar ve hallusinasyonlar şeklindedir. Hezeyanlar, bir“düşüncede muhteva bozukluğu“nun işaretidirler. Bunu gevşeme ve yozlaşma takip eder. Konuşma bozuklukları (neologizm, kelime salatası, yandan cevaplar) açık seçik belli olmaya başlar. Varsanılar idrak bozukluğunun kesin işaretleridir. Hissetmede donukluk (apati), kendine yabancılaşma (depersonalizasyon) toplum içindeki görevlerini yapamama, dış dünya ile ilişkilerini kesip kendi içine kapanma, nesnel gerçekleri inkâr ile mantıktan kopma ve kendi fantezilerine daima (dereailzasyon ve otizm), motor davranışlarda bozulma (negativizm, stupor, katatoni, mannerizm, balmumu yumuşaklığı) görülebilen diğer işaretlerdir.Hasta şaşkın, üstü başı dağınık veya acayip şekilde giyinmiş olarak bir aşağı bir yukarı yürür yahut durduğu yerde iki tarafa sallanır. Çevreye ve hadiselere karşı ilgisiz kaldığı gibi; depresyon, anksiyete öfke veya bunların karışımı bir mizaç bozukluğu içinde olabilir. Kendisi ile ilgili olmayan söz ve davranışlardan alınarak reaksiyon gösterebilir.
Çok küçük (yaklaşık l mikron çaplı) trigliserit, kolesterol ve fosfolipit damlacıklarından oluşan Hpoproteinler;
Shigella grubundan çeşitli bakterilerin oluşturduğu hastalıkların tanısına yardımcı olan laboratuvar verileri.
Şarbon ya da antraks denen hastalığın etkeni olan bakteri.
Ruhsal bozuklukların yol açtığı ağır konuşma bozukluğu; bazı şizofreni biçimlerinde daha çok görülür.
Bir bitkinin çeşitli bölümleri birbirine benzemeyen farklı etken maddeler içerir. Şifalı bitkilerle tedavi alanında bu bölümler, bitkisel droglar olarak tanımlanır. En çok kullanılan kısım, glikozitler ve alkaloitler içeren yapraklardır. Ancak her bitkinin etkili kimyasal maddeyi içeren kısmı farklı olup doğru tedavi için kullanılan kısmı ve kullanılış şekli büyük önem taşımaktadır. Tıbbi bitkiler doktor kontrolü altındaki bir hastada, doktora veya eczacıya danışılarak hastalığın tedavisine yardımcı olarak kullanılabilir. Ayrıca hafif rahatsızlıklarda semptomların azaltılmasında bitkisel çaylardan yararlanılabilir.
Vücut ağırlığında anormal bir artışla birlikte yağ dokusundaki yağ miktannın yaygın olarak artması.