Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Bir hastalık ya da bozukluğu hastanın tıbbi geçmişini, belirtileri, bulguları değerlendirerek ve hastayı çeşitli biçimlerde inceleyerek tanımlama.
Karşı cinsin kılığına girme biçiminde ortaya çıkan bir tür cinsel sapma.
Tunusun cerrahi girişimle alınması.
Sürekli ölüm kaygısı ve korkusuyla ortaya çıkan nevro-tik bozukluk.
Karşı cinsin giysilerini kullanarak ve cinsel rolünü üstlenerek cinsel hazza ulaşan kişi.
Çeşitli nesne, durum ya da kişilere karşı oluşan iğrenme duygusu.
Dokularda yapay olarak, kaza sonucunda ya da cerrahi girişim sonucu oluşmuş bir boşluğun ya da doğal bir oyuğun (kavite) genellikle kanamayı durdurmak amacıyla gazlı bez ya da fibrinli sünger gibi ilaçlı bir malzemeyle (tampon) doldurulması.
El bileğinde birinci sıradaki skafoit kemik ile trapez ve başlı kemik arasında yer alan kemik.
Tikler; ani, istemsiz, tekrarlayıcı hareket, ifade veya jestlerdir. Dört grupta tanımlanabilirler:1. Basit motor tikler (göz kırpma, yüz buruşturma, boyun çevirme, ağız germe vs),2. Basit vokal tikler (boğaz temizleme, burun çekme, hırıltı sesi vs)3. Karmaşık motor tikler (dokunma, koklama, üzerine çeki düzen verme vs)4. Karmaşık vokal tikler (belirli ifadeleri/kelimeleri sık yineleme, işitilen en son sesleri/ifadeleri tekrarlama vs)Sıklığı ve şiddeti aynı kişide dahi farklı bir seyir gösterebilir. Aynı tikin sıklığı ve şiddeti zaman içinde azalabilir veya artabilir, birinin yerini bazen bir başkası alabilir ve önce göz kırpma, sonra burun çekme ve boyun çevirme gibi birden fazlası peşpeşe görülebilir.Klinik pratikte farklı görünümlerde karşımıza çıkar. Geçici Tik Bozukluğu bir veya daha fazla basit motor ve/veya motor tikten oluşur, sıklığı ve şiddeti ne olursa olsun bir aydan fazla ve bir yıldan daha az sürer. Kronik Motor Veya Vokal Tik Bozukluğu bir veya birden fazla motor ve/veya vokal tikin bir yıldan fazla görülmesidir ancak motor ve vokal tikler aynı anda bulunmaz ve tik görülmeyen üç aylık bir dönem yoktur. Tourette Bozukluğu olarak adlandırılan türünde ise bir veya birden fazla motor ve vokal tik aynı anda ve bir yıldan fazla süre görülür ve yine tiksiz geçen üç aylık bir dönem yoktur.
Tamamlayıcı tıp, bir hastalığı tedavi etmekte kullanılan birçok değişik doğal sağlık tekniğini kapsar. Bu teknikler binlerce yıldır uygulanmakta olan doğal tedavi yöntemlerine dayanır ve hatta bunlara tıbbın orijinal şekli de denilebilir. Hepsinin bir ortak yanı vardır: semptom veya belirtilere dayanarak hastalığı değil, hastayı veya bireyi bütünüyle tedavi etmeyi amaçlarlar. Bunu da, hastanın bedensel, zihinsel ve ruhsal boyutta yaşam gücünü tedavi ederek yaparlar.Bazı kişiler Tamamlayıcı Tıp için 'Alternatif' tabirini kullanmışlardır çünkü 'Alopatik' yani modern tıbba bir alternatif oluşturduğunu düşünürler. Ancak Tamamlayıcı ve Doğal Tıp çok daha yerinde bir tanım oluşturur çünkü bu yöntemler insanın bütünsel şifasını amaçladığı için hastanın gereksinimlerini tamamlar. Dolayısıyla Tamamlayıcı/ Doğal Tıp çok daha doğru bir tanımlama olacaktır.Tamamlayıcı Doğal Tıp kapsamına giren disiplinlerin bazılarının açıklamaları bu sitede alfabetik sırayla belirtilmiştir.
El bileğini oluşturan ikinci kemik sırasındaki ikinci kemik.
îdrar sedimentinin fiziksel, kimyasal ve mikroskopik özelliklerinin incelemesi.
Sırtta yer alan üçgen biçimli kas. îçte artkafa kemiğinin ense bağına ve 10-11.
Böcek ve fare zehri olarak kullanılan talyum tuzlannın (özellikle talyum sülfat, talyum asetat ve talyum karbonat) yol açtığı zehirlenme.
Hücreler arası sıvının oluşumunu ya da emilimini engelleyen bir bozukluk ortaya çıktığında, dokularda ya da seröz boşluklarda (akciğer, kalp, karın zan boşlukları) toplanan sıvı.