Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Sesin normal tınısını yitirerek boğuklaştığı bozukluk.
Tetanos
Oksijensiz ortamda yaşayan Nicolaier basilinden (clostridium tetani) ileri gelen veçizgili kaslarda sertleşme ve kasılmayla belirginleşen enfeksiyon zehirlenmesi.Toprakta yaşayan Nicolaier basilinin derideki bir yara aracılığıyla organizmaya girmesinden kaynaklanan hastalıkta, giriş noktasındaüreyen basilinçıkardığı toksinlerin organizmanın her yanına dağılması sonucunda 8-16 gün süren kuluçka döneminin ardından,önceçene kaslarında görülen ağrılı kas kasılmaları (çene kilitlenmesi) bütün vücuda yayılır. Tedavi edilmezseçok ağrılı kasılma nöbetleriyle sürer veölümle sonuçlanır.
Belirtilere Yönelik Tedavi
Tütün kullanımına bağlı olarak gelişen kronik zehirlen- me.
Soluk borusuna boyun tabanının ikinci-üçüncü kıkırdak halkasının hizasında bir keşi uygulamaya yönelik cerrahi girişim.
Sinir ve kas uyarılabilirliğinde anormal artışla ortaya çıkan patolojik durum.
T hücreleri normalde vücudu hastalıklara karşı korumada çok etkili olan bir akyuvar tipidir, fakat bazen romatoid artritte olduğu gibi vücudun kendi hücrelerine saldırmaya başlarlar.
Soluk borusuna sokulan optik bir gereçle soluk borusunu incelemeyi sağlayan tanı tekniği.
Eksibizyonizm genellikle erkek cinsiyet organlarının, örneğin penisin ereksiyon halinde açıkça gösterilmesine denir. Issız yerlerde, genel tuvaletlerde veya pencereden dışarıya doğru organlarını açan erkeğin gösteriden cinsel heyecan duyması için bunu gören kadınların şaşkınlığa düşmesi hatta korkması gerekmektedir. Eksibisyonist olan kimse ender olarak cinsi bir saldırıda bulunur.Bu hastalık ergenlik döneminde zayıf olan cinsel içgüdünün artırılması için bir yöntem olarak başlar. Çok kere hastanın eşinin gebeliği sırasında, birikmiş saldırganlık duyguları şeklinde belirir ve eşi tarafından cinsel yönden istekleri karşılanmaması üzerine bir alışkanlık haline gelebilir.
T lenfositleri de denir Timüs bezinde yapılırlar ve hücresel bağışıklıkta örıemli rol oynarlar.
Normal olarak düşük miktarda bulunan ve alyuvarların serumdaki früktoza uzun süre maruz kalmasıyla oluşan hemoglobin türü.
Bir şekerin (genellikle sakkaroz ya da glikoz) yoğun sulu çözeltisi.
Pankreasın salgıladığı insülin yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu çeşit şeker hastalığına, tıp dilinde diabetes mellitus denir.Şeker hastalığını doğuran nedenler dengesiz beslenme, şişmanlık veya sinir bozukluğudur. Bazı kimselerde de irsiyet önemli bir rol oynar.Hastalığın başlangıcında çok yemek ve su içmek ihtiyacı vardır. İdrar miktarı da artar. Kadınların idrar yapma yerlerinde kaşıntı vardır. Ayrıca devamlı yorgunluk hali görülür.İleri safhada devamlı baş ağrısı, el ve ayak titremeleri, iştahsızlık, aseton kokusuna benzer nefes kokusu, ter kokusu, adele krampları, hafıza zayıflığı, kısmi veya tam felç, iyileşmeyen yaralar ve uykuda sayıklama görülür.Şeker hastalığı tedavi edilmezse sonuç damar sertliği, kalp yetmezliği, göğüs anjini, görme zayıflığı, katarakt, karaciğer hastalıkları, siroz olabilir.İki çeşit şeker koması vardır.
Bazı psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan ve merkez sinir sisteminde şok yaratan işlem.
idrarda bağırsaktan gefen lenfin bulunması.
Şeker krizi, hastada açlık hissi, baş dönmesi, terleme hatta bayılmayla kendini gösterebilir.Hasta eğer kendi alabiliyorsa ağızdan şekerli su almalı ya da hastaya önceden kullanıyorsa insülin ve ilaç olarak kullanılan bir hormonu verilmeli. Glikoz tabletleri bu krizi atlatmasında yardımcı olabilir.Eğer hastayı baygın bulduysanız en yakın sağlık kuruluşuna götürün ve ağızdan şekerli su vermenin yollarını bulun.