Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Aşırı yük. Aşırı Yüklenme
Otonomik sistem nöronları, kalp kası, düz kaslar, salgı bezleri vb iç organlar ile bağlantılıdır. Bu sistem nöronları iç organların çalışmasını düzenler. İstemsiz olarak, bu sistemin sempatik ve parasempatik nöronlarının her ikisi de bir iç organa ulaşmadan önce sinaps yaparlar. Bu özelliği ile somatik sistemden ayrılır.
Kelime anlamı gözenekli kemik""tir (por=gözenek). Kişi kemik materyalini azar azar kaybeder ve kemikler yavaş yavaş daha az yoğun ve daha kolay kırılabilir hale gelirler, bunun sonucunda kırık ve çatlak oluşma ihtimali artar. Kısaca kemik kütlesinin azalması olarak tanımlanabilir.
Çözeltinin sıvıya olan oranına denir.
Her türlü arazi ve iklim şartlarında harita ve pusula yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmektir.
Kasların hareketsiz olan bölümüne ve başlangıç noktasına denir.
İçerisinde karbon olan karmaşık ve geniş bileşenlerdir. Vücudun kimyasal yapı taşıdır. Enerji sağlarlar. Yaşam için gerekli olan hemen hemen her türlü kimyasal reaksiyona katılırlar ve düzenlerler. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve nükleik asitler en önemli organik bileşenlerdir.
Herhangi bir boşluğun etrafını tamamen saran kaslara denir.
En uygun. En uygun olan ağırlık, program, beslenme vb.
Nöronları birbirine bağlayan destek hücrelerdir.
Şiddetli bir aktivitenin başlangıcında, oksijen alımındaki açığın, aktivitenin kesilmesinden sonraki dinlenme periyodu esnasındaki ödenmesini ifade eder. Ya da bir egzersizden sonra bazal ihtiyacın üstüne alınan total oksijen miktarına denir.
Hemoglobinin oksijenle birleşmesiyle ortaya çıkan ürün.
Reaksiyon ortamında proton ve elektronlar serbest halde bulunmazlar, bunları taşıyan özel moleküller vardır. Enerji reaksiyonlarında proton ve elektron eklenmesi veya çıkarılması ile ilgili enzimlere genel olarak Oksido - Redüktoz denir.
(Yükseltgenme) Elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkime
Vücudun anormal derecede su toplamasına halk arasında istiska; tıp dilinde ise ödem denir. Veya hidrofizi denir. Yüzde, ellerde, ayaklarda veya karında ağrısız şişlikler görülür. Bu şişkinliklerin kaynağı kalp, karaciğer veya böbrek hastalıklarıdır.