Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Sabit veya hareketli bir durum halinde iken verilen bir sinyale, atılan bir topa müdahale, komutu yerine getirme vb bir uyarıcıya verilen tepki süresi
Myelin kılıf, aksonu aralarında küçük boşluklar olan parçalar halinde sarar. Bu boşluklara Ranvier Boğumlar denir. Ranvier Boğumlar, sinirsel uyarıların akson boyunca hızlı bir şekilde ilerlemesinde rol oynarlar.
Birbirine üstünlük sağlamayı hedefleyen ve amacı karşı tarafı yenmek olan takım veya sporculara denir.
Raft adı verilen botlarla, debisi yüksek nehirlerde yapılan bir akarsu (nehir) sporudur.
Rest-Ice-Compression-Elevation(Dinlenme-Buz-Kompresyon-Yukarı Kaldırma)
S -A Nod'dan çıkan uyarılar, A -V Nod'a ulaştığında, A -V Nod uyarılır ve uyarı ventriküller boyunca yayılır. A -V Nod'daki uyarılar, bu nodla bağlantılı ve uyarıları sağ ve sol ventriküle taşıyan uyarı iletici maddeler sayesinde kalbin alt bölümlerine ulaştırılır. A -V Nod'la bağlantılı ve ventriküllere uyarıyı taşıyan dokulara Purkinje (Hiss Demetleri) denir.
Atmosferik havanın ritmik olarak akciğerlere alınması, akciğerdeki havanın da atmosfere verilmesine denir. İki fazı vardır; 1. Havanın akciğerlere alınması (insipirasyon). 2. Akciğerdeki havanın çıkartılması (eksipirasyon). Her ikisine Solunum Döngüsü denir.
Akciğerden dönen kanı kalbe taşırlar
Venler aracılığı ile vücuttan dönen kan kalbin atriyumuna gelir. Bu kan vücuttaki dokulardan döndüğü için oksijence fakir, buna karşılık karbondioksit basıncı fazladır. Sağ atriyumun kasılmasıyla buradaki kan sağ ventriküle geçer. Ventrikülünde kasılması ile buradaki kan pulmoner arterler aracılığı ile akciğerlere taşınır. Akciğerdeki alviollerle pulmoner kapiller arasında gaz alış - verişi gerçekleşir. Oksijence zenginleşmiş olan kan pulmoner venler yardımıyla sol atriyuma döner. Kanın bu dolaşımına Pulmoner veya Küçük Dolaşım denir.
Kalpteki kanı akciğerlere taşıyan damarlara denir.
Akciğer veya akciğerlerle ilgili.
İlgili Spor dalının belirli kıstaslarında elde edilen sayısal değerlere denir.
(+) yüklü hidrojene denir.
Proteinler hücrelerin temel yapı taşıdır. Hücrelerin büyümelerini ve onarılmalarını sağlar. Protein vücut için çok gerekli bir bileşendir. Kasların ve bağlantı dokularının beslenmesi, yaşaması ve tamiri, vücudun su dengesinin düzenlenmesi, ana hormon ve enzimlerin üretilmesi ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Sağlıklı ergen erkek ve kadınlar için, günlük gerekli miktar, Kg başına 0,8 gram olarak hesaplanmıştır. Yani vücut ağırlığına göre, ortalam bir insanın, günlük 40-65 gr arası Protein alması gereklidir. Proteinler deri, tırnak, kaş, saç, kan ve yumurtadan bazı enzim ve hormonlara kadar birçok doku ve organların bünyesinde yer alırlar.Hayat için gereklidirler ve karbon, hidrojen, oksijen, azot gibi elementlerden meydana gelirler. Ayrıca bileşimlerinde kükürt ve fosforda bulundururlar. Molekül içerisindeki azotun varlığı, proteinlerin en önemli özelliğini teşkil eder.