Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
yüzde ve vücudun değişik bölgelerinde çıkan derinin içine doğru girinti yapmış ve sıkıldığında ince bir kurtçuğa benzer bir oluşumun çıkmasıyla karakterize bir lezyon.Gençlik ve özellikle ergenlik döneminde görülmektedir.
Aşılama, bulaşıcı hastalıklara karşı kendinizi ve ailenizi korumanın en iyi yollarından birisidir. Aşılar, hastalıklara karşı vücudun doğal direncini uyararak ve bağışıklık kazandırarak; başta çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, boğmaca, hepatit A, hepatit B olmak üzere daha birçok hastalığa karşı korunmak için büyük önem taşır.
Aşılar bir çok hastalığa yakalanmamızı önleyerek veya yakalansak bile o hastalığı hafif bir şekilde atlatmamızı sağlayarak bizi koruyabilirler. Bunun yanısıra aşılar sadece bize değil, etrafımızdaki insanlara da yardım ederler.Kendisine karşı aşılandığınız bir hastalığa yakalanırsanız, bağışıklık sisteminiz çok çabuk bir şekilde harekete geçecektir. Bu durumda iyileşme süreniz, aşısız olarak bu hastalığa yakalanma durumundaki iyileşme sürenizden daha kısa olacaktır. Hastalığı daha kısa sürede atlatmak da hastalığı başka birine bulaştırma ihtimalinizi düşürecektir.
Mukozalarda, deri altındaki dokularda ya da bir iç organda alerjik şişme.
Akne vulgaris, kıl kökü ve yağ bezinin iltihabi bir hastalığıdır, 12-15 yaş arasında%85 sıklıktadır. 25 yaş dolayında kendiliğinden sonlanmakla birlikte,özellikle kadınlarda 40 yada kadar süren şiddetli bir seyir gösterebilir. Genetik yatkınlık, stres, yağlı kozmetik uygulamalar ve hiperandrojenizm denen hormon bozuklukları başlıca sebepleri arasındadır.Belirtiler
Bu sık görülen hastalık hem fiziksel olarak görüntüyü bozmakta hem de bu görüntü bozukluğu psikolojik bozuklukların artmasına neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde uzun yıllar, hatta birömür boyunca devam edebilen bir hastalık haline dönüşmektir. Birincil yerleşim yeri yüzdür, sırt ve göğüste de görülebilir. İltihabi olan ve olmayan lezyonlardan oluşur. İltihabi olmayan lezyonlar, açık komedon (siyah nokta) ve kapalı komedondur İltihabi lezyonlar papül, püstül, kist ve nodüldür. Ençok komedon, papül ve püstüllerle seyreder. Kistik ve nodüler lezyonlar iz bırakarak geriler.Tanı
Tanıöykü ve klinik bulgularla konur.Tedavi
Akne vulgaris, psiko sosyal sorunlara yol açması ve yara izi bırakabilmesi nedeniyle mutlaka tedavi edilmelidir.
Hastaya, tedavinin uzun süreli olacağı ve beklenen etkinin en erken 1-2 aydan sonra başlayacağı açıklanmalıdır. Tedavi seçiminde lezyonların şiddeti, yaygınlığı, hastanın yaşıönemlidir.
A. Lokal tedavi
1. Ilaçsız tedavi
Tedavide ilk basamaktır, hafif ve orta dereceli aknede uygulanır. Hafif (yalnızca komedon bulunan) aknede tek olarak yeterlidir. Temizleyiciler, sabunlar, tercihen anti bakteriyel ve pH'sı ayarlı olanlar, günde 2-3 kez kullanılmalıdır. Kozmetik uygulamalardan kaçınılmalıdır. Sivilceler sıkılmamalı ve koparılmamalıdır.
2. Ilaçlı tedavi
Doktorunuza danışınız.lokal irritasyon, sindirim sistemi yakınması, ilaç reaksiyonları geliştiğinde hekime gerekir. İlküç ay ayda 1, sonraüç aylık aralarla en az bir yıl izlem gerekir. Tedavi sırasında başvurulmasıönerilmelidir.Öneriler Akne sıkılmamalı, kurcalanmamalıdır. Bunun yapılması aknenin dağılmasına ve cildin diğer bölgelerine yayılmasına neden olur.
Yüzün günde en az iki defa saf sabun ve suyla hafifçe temizlenmesi ve iyice kurutulması lazımdır. Ovuşturma cildinizi tahriş ederek aknenin daha kötü bir hal almasına neden olur. Akneye neden olmayacak kozmetikürünler kullanılmalıdır.
Kullanılan akneürünlerinin cilde işlemesi için gerekli olan zaman unutulmamalıdır.
Dermatolog veya eczacıyaürünün nasıl ve ne süreyle kullanılması gerektiği mutlaka sorulmalıdır.
Bazı akne tedaviürünleri cildin güneş ışığı veültraviyole ışınlarına karşı duyarlılığı artırabilir.
Güneşten korunmalı ve tedavi boyunca solaryumlardan uzak durulmalıdır.
Unutmayın: bir dermatologunçözemeyeceği akne problemi hemen hemen yoktur. Probleminizden daha kısa sürede kurtulmak için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Çevrel damarlardaki kan akımım yerine göre artırıp azaltan düzenleme mekanizmalarının bozukluğuna bağlı olarak dolaşım sisteminde ortaya çıkan bir grup hastalığın genel adı.
Akne sorununun ilgilendiği branş dermatolojidir.1. Doğru ve hijyenik temizlik: Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın. Cildi fazla kurutmamak için pH değeri derinin doğal pH'ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanılmalı. Daha da derinlemesine bir temizlik isteniyorsa, her 3-4 günde bir, gözeneklerde biriken yağ ve tozu alan kil maskesi uygulanabilir.2. Beslenmeye dikkat: Çikolata ve şarküteri ürünleri sivilce yapar görüşü, çok yaygın fakat çürütülmüş bir iddia. Son araştırmalar, beslenmenin akne üzerinde doğrudan etkisi olmadığını gösterse de, üzerinde durulması gereken önemli bir nokta var: Meyve ve sebze açısından zengin, sağlıklı beslenme cildin en önemli dostu.3. İyi dinlenin: En iyi güzellik kürü uyku. Stresten uzak bir ortamda dinlenebilmek çok önemli. Özellikle gecede en az 7-8 saat uyumak şart. Uykunun hormonal aktiviteyi düzenlediği herkesçe biliniyor.4. Ellerinizi yüzünüzden çekin: Cilde zarar vermeksizin yok edilebilecek siyah noktalardan farklı olarak, kançıbanları asla sıkılmamalı. Aksi halde, iltihaplı enfeksiyon, ardında bir yara ve iz bırakarak yayılabilir.5. Uzmana görünün: Kış gelip de akneler belirmeden önce mutlaka dermatologunuzla görüşün. Çünkü, yaz aylarında kuruyup hassaslaşan cildiniz, tatil öncesinde uyguladığınız akne tedavisini tekrarlamanızdan zarar görebilir.
Yapılan çalışmalar gebeliğin başında olan bu aşerme gibi şikayetlerin nedeninin hormonal değişiklikler olduğunu tespit etmişlerdir.Her gebede aşerme şikayetlerinin olması gerekmez.Gebelikle birlikte damak zevki de değişir ve gebelerin büyük bir kısmı tek bir yiyeceğe değil, birden fazla yiyeceğe aşerir. Aşermeyi yok sayamazsınız. Eğer bir şeye çok aşeriyorsanız mutlaka onu yemeniz gerekir. Fakat bu tür şikayetleri vücudunuzun sinyalleri gibi de kabul etmeniz en doğrusudur.Bu durumda sağlıklı beslenmek için besin değeri olmayan veya zararlı bir yiyeceği aşeriyorsanız yapmanız gereken bu yiyecek yerine besin değeri yüksek olan fakat sizde benzer bir damak tadı bırakacak yiyeceği tercih etmenizdir.Örneğin kış günü canınız dondurma istiyor ise bu vücudunuzda şekere ve kalsiyuma istek olduğunu gösterir ve siz de dondurma yerine sütlü bir tatlı veya yoğurt yiyebilirsiniz.Bazı kadınlar (epey sık görmekteyiz) toprak yemek isterler. Bu Pika dediğimiz bir hastalıktır ve demir eksikliğinde ortaya çıkar.Bu durumda hemen bir kadın-doğum uzmanına başvurmanız gerekir. En doğrusu eşinizi ve ailenizi uygunsuz zamanlarda garip yiyecekler için yormadan besin değeri daha yüksek benzer damak tadı veren yiyecekleri tercih ederek sağlıklı beslenmenizdir
Tıp biliminin kan ve lenf damarlarıyla onların hastalıklarını inceleyen dalı.
Kendini başkalarından ya da idealindekinden aşağı görmeye bağlı olarak acı duyma; bu duygunun anormal boyutlara varması ya da psikopatik tepkilere yol açması.
Karaciğer dışı safra yollarının (karaciğer kanalları, ana safra kanalı) ya da bunların karaciğer içindeki uzantılarının kronik ya da akut iltihabı.
Astrosit denen stroma hücrelerinin çoğalması ile oluşan sinir dokusu tümörü. Astrositler sitoplazmalannm çeşitti uzantılar yapması nedeniyle yıldıza benzer bir biçimdedir.
Çevrel bir toplardamara (genellikle kol toplardamarına) iyot içeren, suda çözünen ve böbreklerden hızla atılan radyoopak bir kontrast madde verilmesinden sonra kalp boşluklarının ve büyük damarların radyolojik olarak incelenmesi.
Gözün optik sisteminin çeşitli uzaklıklara uyum yaparak net görmenin sağlanması.