Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Çiğneme kaslarının uzun süreli ve sert kasılması; ağzın açılmasını olanaksızlaştınr.
Tüm vücutta ya da yalnız bir bölgede ortaya çıkan ve bir dizi kas kasılmasından oluşan ritmik, istemdışı hareket; frekans ve süresi titremenin tipine göre değişir.
Biri kolda, öbürü bacakta yer alan ve bir ucunda tutunmaya yarayan üç baş bulunan kasların ortak adı.
Kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak kullanılan bir mineraldir. Cildi UVA ve UVB radyasyonundan korur ve cildi tahriş etme riski yoktur.
Dahaçokçocuklarda görülen bu iltihabi rahatsızlık kulağın, kulak zarının arkasında yer alan orta kulak bölümünde genellikle birüst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortayaçıkar.
Ağrı, ateş, kulakta dolgunluk hissi, işitmede azalma ve kulak akıntısı gibi belirtiler verir. Hastalığın başlangıcında kulak zarında kızarıklık, giderek bombe bir görünüm ve zardaki delinmeyi takiben de koyu kıvamlı sarı-yeşil renkli iltihabi akıntı görülür.
Nezle, grip, sinüzit gibi burun tıkanıklığı ile giden hastalıkların uzun sürmesi durumunda, bazen de burun tıkalı iken suya dalma, uçakla yolculuk gibi aktiviteler sırasında kulakta acıma ve ateşli hastalık başlayabilir.
Yeni başlayan, akut iltihapıarda tıbbi tedavi gayet başarılı sonuçlar verir ve on günlük bir antibiyotik ve dekonjestan tedavi ile hastalar şifa bulur. Bazen hastalığı teşhis eden hekimler, tıbbi tedavi ile ateşin düşürülemediği durumlarda kulak zarınaçizik atma anlamına gelen'parasentez' işlemini gerekli görürler. Kulak hekimi tarafındançizikten akıtılan cerahat bir aspiratör yardımı ile emilerek, zardaki gerginlik giderilir veçocuğun ateşi düşer, ağrı hafifler.
Çocuklarda sık görülen bir orta kulak rahatsızlığı da sıklıkla okulöncesiçağda yer alan'geniz bademciği'nin aşırı büyüklüğü ya da iltihabına bağlı gelişen'seröz otit'dir. Burada orta kulağı havalandıranöstaki tüpünün geniz tarafındaki ağzı lenfödem ile tıkanmış ve orta kulak havasız kalmıştır. Havasızlık kritik boyutlara gelince; vakum etkisiyle orta kulağa kanın sıvı kısmı sızar ve orada göllenir. Bu sıvı birikimi ağrı ve ateşe neden olmamakta, ancakçocuklarda genellikle her iki kulakta da hafif derecede işitme kaybına yolaçmaktadır. Bu durumu aileler;'çocuklarının arkadan seslenildiğinde duymadığı','televizyonuçok yakından seyrettiği ya da herkes normal duyarken sesini açtığı' şeklinde ifade eder.
Bu durum okulçağında ders başarısızlığına,çocuğun hırçınlaşmasına sebep olabilmektedir. İşitme kaybının tek taraflı olduğu vakalarda bu durum kolayca ailenin gözünden kaçabilir. O nedenle burun tıkanıklığı sürekli olan, ağzı açık ve hırıltılı uyuyan ve yastığına salyası akançocukların geniz bademciği ve seröz otit yönünden incelenmesinde yarar vardır.
Bu rahatsızlığın tedavi edilmediği durumlarda; kulak zarı incelmekte, gerginliğini kaybedip havasızlığa dayanamayarakçökmekte ve nihayet müzmin orta kulak iltihabına ve ağır işitme bozukluklarına neden olmaktadır. Sonuçları itibariyle böylesineönemli bir rahatsızlığın teşhisinde hekim muayene yanında'tim panogram' denilen basınç testini yapar ve havasızlığın boyutlarını saptar.
Tıbbi tedavinin başarısız kaldığı durumlarda; cerrahiye başvurulur.Önce rahatsızlığa sebep olan geniz bademciği alınır ve aynı seansta her iki kulak zarıçizilerek biriken sıvı dışarı emilir ve açılan deliğe havalanma tüpü takılır. Ortalama 1 mm iççapı olan bu tüpler havalanmayı temin ederek,östaki tüpününçalışmasını sağlar. Ortalama 6 ay yerinde kalan tüpler zamanı gelince kendiliğinden atılırlar. 1 yıldan uzun kalması genelde istenmez ve bu süre sonunda hekim tarafından kolaycaçıkarılır.
Proteinlerin büyük bir bölümünde bulunan aminoasit.
Memeliler için temel bir aminoasit.
Diğer adı habitüel abortus' dur. Klasikleşen tanımı artarda 3 kez düşük yapılmasıdır. Gebeliğin çok erken dönemlerinde gerçekleşen ve ancak kandan yapılan hassas gebelik testleri ile (Beta HCG) fark edilebilen düşüklerin hesaba katılıp katılmayacağı hakkında fikir birliği yoktur. Diğer yandan 2 artarda düşük yapan bir kişi ile 3 kez artarda düşük yapan bir kişinin takip eden gebeliğinin düşükle sonuçlanma olasılığı hemen hemen aynıdır. Bu nedenle 2 kez artarda yapılan düşük hastanın araştırılmaya alınması için yeterlidir.
Çiftlerin% 2-4'ünde görülür. Bunların ancak üçte ikisinde sebebi ortaya konabilir. Ciddi stres yaratan bir tablodur ancak çiftlerin üçte ikisi mutlu sona ulaşır. Yaş ve daha önce yapılmış olan düşük sayısı arttıkça canlı doğum yapma olasılığı düşer.
Nedenleri
Genetik, anatomik, hormonal, immunolojik (Bağışıklık sistemi), trombofilik (pıhtılaşma ile ilgili), mikrobiyolojik olabilir.
Pankreas sıvısı içinde yer alan protein kökenli bir molekül.
Özellikle bit ve kenelerle insanlara geçebilen bir spiroket hastalığıdır. Genellikle tropikal bölgelerde rastlanır (ülkemizde çok enderdir). Tedavi görmeyen vakalarda ölüm oranı yüzde 40, tedavi edilen vakalarda ise yüzde 5 oranındadır.Kuluçka devresi: 5-7 gün.Tekrarlayan Ateş BelirtileriHerhangi bir akut hastalık başlangıcı gibi belirtiler gösterir.SüreciAteş, ilk nöbette 4-5 saat sürdükten sonra düşer ve 2-3 gün sonra yeniden yükselir. Böylece değişken bir ateş tablosu kimi zaman 10 gün kadar sürebilir. Tekrarlayan ateş nöbetleri bir krizle sonlanır. Nöbetten sonra hastalık geçer. Hastalığa yakalanan organlar olarak beyin, karaciğer ve dalak sayılabilir. Kalp zarı ve damarlar da etkilenir. Sinirsel yan etkiler de görülebilir. Sarılık, taşikardi, hipotansiyon, kalp yetmezliği ve karaciğer yıkımına da rastlanabilir.Tekrarlayan Ateş TedavisiDinlenme, kalori ve vitamin yönünden zengin gıdalar verilmeli ve diğer bulaşıcı hastalıklara uygulanan ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Miyokardite bağlı hipotansiyon ve kalp yetmezliği durumlarına karşı çok dikkatli olmalıdır. Kılcal damarların deri altına kanaması olasılığına karşı (trombosit azlığı) aspirin ve salisilatlar kullanılmamalıdır. Çok ender yan etki olarak dalak yırtılması görülebilir. Bu durumun da dikkate alınması gereklidir. Belirtilere göre tedavinin yanı sıra bir de hastalığa özgü tedavi uygulaması vardır. Spiroketlerin antibiyotiklerle yok edilmesi sırasında daima ters bir tepki görülebileceğinden daha zayıf antibiyotiklerin kullanılması yeğlenmelidir.Bitlerle geçen tipi, penisiline duyarlı olduğu halde, kenelerle bulaşan tipi, penisiline karşı duyarsız olabilir.
Pankreas sıvısında bulunan ve bağırsaklarda proteinleri peptonlara ve polipeptitlere parçalayan sindirim enzimi.
Vücuttaki kimyasal etkinliklerin hızını kontrol eden troid hormonu.
Tekli, ikili veya daha fazla DNA nükleotid dizinlerinin peşpeşe tekrarlarının bulunduğu bölge (Ör. CAG tekrar bölgesi: .....CAGCAGCAGCAGCAGCAG...................)