Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Yaralanmalar, kemik enfeksiyonlan, cerrahi girişimler, tümörler gibi durumlar sonucunda kafatasında ortaya çıkan kemik yitimlerinin onarımında uygulanan cerrahi girişim.
Genetik olarak birbirinin aynı olan canlılar.
Belirlenmiş karakter tipleriyle ilişkili olarak insanların sınıflandırılmasını, karakter kuramını ve bazı özel ölçütlere göre sıralanmış farklı karakter tiplerinin betimsel analizini konu alan psikoloji dalı.
Kafatası üzerinde nesnel olarak saptanabilen noktalar.
Çizgili kaslann bir kasılma biçimi. Bu terim fizyolojide, tanı ve hastalıklarla ilgili olarak değişik amaçlarla kullanılır.
Genetikte, bir kişinin belirgin ya da belirlenebilen her türlü özelliğini ifade eden terim.
İnsan ve öbür primatların bireysel özelliklerini, birbirlerinden farklılıklarını ve bedensel tiplerini araştırmak amacıyla kafatası üzerinde çeşitli ölçümler yapmaya dayanan bilim dalı.
Bitki hücrelerinde Kloroplast "" adı verilen bir pigmentin içerisinde bulunan ve ışık enerjisini absorbe ederek kimyasal enerji halinde depolayan bir tür molekül.
Günde yaklaşık olarak 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar.
- Yağ, protein ve şeker metabolizmasını düzenler.
- Vücudun ısısını ayarlar.
- Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar.
- Yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolar. Kan miktarını ayarlar.
- Hormonların görevleriüzerinde etkili olur.
Karaciğer yukarıda belirtilen görevlerinden herhangi birini yapamaz hale gelecek olursa,çeşitli hastalıklar ortayaçıkar.
Bunların enönemlileri, karaciğer yetersizliği, karaciğer iltihaplanması, karaciğer sirozu, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşıdır.
Karaciğer Hastalıklarının Ortak Belirtileri
Hasta, sağ böğründe ağrı hisseder.
Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer, anüstençıkan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır. Yüzünde ve ellerindeçil gibi lekeler görülür. Hazımsızlıktan şikayet eder.
Sabahları dilinde pas ve ağzında acılık hisseder. Nefesi de kokar. Sabah saatlerinde ensede ağrı hisseder.Çarpıntı, iştahsızlık vardır. İdrarın rengi sabahları sarı ve koyu, daha sonraki saatlerde ise, duru ve açıktır.
Sık sık idrara gider. Baldır kasları ağrır. El ve ayaklarında şişlik görülür. Geceleri uyumak istemez. Görme ve işitme duyguları da zayıflar.
Kafatasında kınlan bir kemik parçasının çıkarılmasına yönelik cerrahi girişim.
Yüzde ortaya çıkan sarı-kahverengi leke.
Karaciğerin fonksiyonlarında meydana gelen bozukluğa genel anlamda karaciğer yetmezliği denir. Hücrelerinin bölünme ve yenilenme özelliği güçlüdür. Bu nedenle hafif vakalarda kendi kendini onarabilir.Karaciğer Yetmezliği Akut Ve Kronik Olmak Üzere İki Grupta DeğerlendirilirAkut Karaciğer YetmezliğiÇok hızlı ilerleyen ve ağır tahribatlar yapabilen bir durumdur. Bazı ilaçların kullanımı, aşırı doz ilaç kullanımı, toksik maddeler, viral enfeksiyonlar, mantar gibi gıdalarla olan zehirlenme ve metabolik hastalıklar nedeniyle olur. Sarılıkla ilk belirtilerini göstermeye başlar. Baş ağrısı, sersemlik hissi, sinirsel bozukluklar ve psikolojik değişimler, sindirim güçlüğü, bağırsak faaliyetlerinde değişme, yemek sonrası uyku ihtiyacı, çeşitli cilt rahatsızlıkları gibi belirtiler gösterir.Kronik Karaciğer YetmezliğiZaman içinde oluşan bir durumdur. Genelde hepatit türleri, siroz, karaciğer tümörleri, kanser, karaciğerdeki enfeksiyon, safra yolu iltihap, taş, tümör ya da tıkanıklıkları, böbrek yetmezliği ve bazı sistemik metabolik hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır.
Son dönem karaciğer yetmezliğinde hepatik ensefalopati, karında su toplanması, ağır bilinç bozukluğu, koma hali görülür. Karaciğer yetmezliğinde ölüm nedeni genelde beyin ödemi, sepsis, hipoglisemi, gastrointestinal kanamalar veya akut böbrek yetmezliği gelişmesi sonucu görülür.
Teşhisinde karaciğer fonksiyon testleri, kanda albumin, bilirubin ve amonyağın miktarı, biyopsi gibi yöntemler kullanılır.
Embriyonda, arka bağırsağın genişlemiş olan son bölümüne verilen ad.
Burunda yabancı bir cisim kalması, çok ağır seyreden sinüzit hastalığı gibi nedenlerle oluşur. Geniz eti büyümesi olan çocuklar sürekli olarak ağızlarından nefes alıp, yüzlerinde bir mutsuzluk ifadesi bulunuyor, geceleri sesli nefes alıyor, hatta horluyorlar. Çocuklar düğme, çengelli iğne, oyuncak parçaları, bezelye ve nohut gibi küçük parçacıkları burunlarına sokma eğiliminde oluyor. Fark edilmeden daha önce çocuk tarafından buruna kaçırılan yabancı cisim daha sonra tek taraflı kötü kokulu akıntıya neden olabiliyor.
Kadının cinsel organındaki en duyarlı nokta. Klitoris üzerine baskı uygulamak ya da klitorisi elle, penisle, dille veya herhangi bir objeyle uyarmak kadının cinsel ilişki sırasında çok büyük haz almasını sağlar