Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Uyluğun iskelet yapısını oluşturan, vücudun en geniş ve en hacimli kemiği.
Kendini ya da herhangi bir davranışını onaylamayan, başkalannın bakışlanndan ve yargılarından kaçan kişinin içinde bulunduğu ruhsal durum.
Ultrasonografi ses dalgalarını kullanan bir tekniktir. Kesinlikle röntgen ışınları ve radyasyon içermez.Kulağımızın duyamayacağı kadar yüksek frekanstaki ses dalgaları karnınızın üzerinde gezdirilen‘probe' adı verilen cihaz yardımıyla vücudunuza gönderilir ve ve vücudunuzdaki farklı dokulardan farklı şekilde geri yansıyan (boş bir alanda bağırdığınız zaman çevreden sesinizin geri yansıması gibi) ses dalgaları yine probe tarafından algılanır. Farklı yapıdaki dokulardan yansırken ses dalgalarının özelliklerinde değişimler olur. Bu değişimlerden yararlanarak ultrasonografi görüntüsü oluşturulur.Ultra-ses kullanılarak elde edilen görüntüler.Bir çok hastalığın ön teşhisinde kullanılan, ancak daha çok karın organları gibi ses dalgalarının kolayca geçebileceği konumdaki organların tetkikinde etkili bir inceleme yöntemidir.
Kişiler arası İlişkilerde ortaya çıkan, normal sosyal ilişkileri engelleyen, davranış ve güven eksikliğiyle belirlenen duygusal mizaç.
Uykuda birbirini periyodik olarak izleyen iki değişim dönemi vardır. Bunlar REM ve NonREM ( NREM) dönemleridir.Uyumak üzere gözleri kapamak ile tam uykuya geçmek arasındaki döneme uykuya dalmanın latent dönemi adı verilir. Bu latent dönemden sonra değişim dönemleri başlar.- non-REM uykusu- REM (hızlı göz hareketleri) ya da paradoksal uykuNon-REM UykusuNon-REM uykusu, uykunun gidişatı sırasında ortaya çıkan elektroensefalografik değişimlere dayanarak sıklıkla dört evreye ayrılmaktadır.Evre 1 ve 2 yüzeysel uyku dönemini, evre 3 ve 4 ise derin uyku dönemini oluşturur. EEG'de yüksek amplitüdlü yavaş dalgalar ve iğcikler gözlenir. Göz hareketleri yoktur, kas tonusu azalmıştır, nabız ve solunum yavaşlamıştır.- Evre 0- Bütünüyle uyanıklık değişmiştir.- Evre I- Uyku basması. Bu, uykuya dalmakta olan bir kişinin karşılaştığı durumdur. Eğer kişi uykunun bu evresinde uyandırılırsa etrafında olup bitenden tamamen haberdar olmamasına karşın genellikle uyanık olduğunu söyleyecektir.- Evre II - Uykunun bu evresinde bilinç, kişi uyandırıldığında uykuda olduğunu hatırlayabilmesine yeterli olacak şekilde EEG paternleri.- Evre III ve IV - Yavaş dalgalı uyku.REM UykusuHızlı göz hareketleri (REM) uykusu, uykunun rüya görülen evresidir, ya da bu dönemde görülen rüyalar uyanınca hatırlanır. Bu evre uykunun diğer evrelerinin arasına serpiştirilmiştir. Çok sayıda farklı özellik ile bağlantılıdır. Aynı zamanda paradoksal uyku olarak da bilinmektedir; çünkü önceleri, hızlı göz hareketleri ve huzursuzluğun eşlik etmesi araştırmacılara bu uyku evresinin hafif uyku olduğunu düşündürmüşse de, kas paralizisinin de olaya eşlik etmesiyle aynı zamanda paradoksal olarak da ağır bir uyku olduğu saptanmıştır.GENÇ ERİŞKİNDE UYKU EVRELERİNİN TOTAL UYKUYA ORANINonREM% 75 Evre 1% 5 Evre 2% 45 Evre 3% 12 Evre 4% 13REM% 25
Eşinin veya kendinin sidiğiyle oynamak.
Uyku Öncesindeki uyuklama durumu
Yanlızca RNA yapısına katılan baz.
Bitkilerin kök ve gövdelerinin en uçlarında bulunan, sürekli bölünerek bitkinin büyümesini sağlayan doku.Meristem dokusu.
Yumurtlama döneminde, yumurta hücresine sperm taşıyan fallop"" adı verilen kanalcıkların tahrip edilerek, sperm iletemez duruma getirilmesi.
Soluk borusu duvarım yeniden yapmaya yönelik cerrahi girişim.
Nadir görülen bir kanser çeşididir. Tüm kadın genital kanserlerinin binde üçünü oluşturur. Tubal kanser en çok yumurtalık, rahim içi, mide bağırsak sistemi veya meme kanserine ikincil olarak gelişir. Tek başına tüplerden gelişen kanserler çok azdır. Genelde 50-60 lı yaşlarda görülür. Sebepleri henüz pek bilinmemektedir.Bulgu ve BelirtilerAni, aşırı miktarda vaginal akıntı,Kasık ağrısı,Kasıkta kitle.Bu belirtiler ancak hastaların yüzde onbeşinde görülür. Tubal kanserde en sık vaginal akıntı veya kanama görülür. Muayenede yüzde altmış hastada kitle belirlenir. Ultrasonografide özel bir sosis görünümü tanımlanmıştır. Yalnız yumurtalık kanseri gibi sinsi ilerleyen az ve geç belirti veren bir hastalıktır. Tanı konduğunda hastaların yüzde sekseninde kanser tüpler dışına, komşu ya da uzak organlara yayılmıştır. Klinik ve biyolojik olarak yumurtalık kanserine çok benzer. Bu sebeple benzer bişimde tanımlanır, tedavi ve takip edilir.TedaviCerrahi operasyon, tanı ve tümörü mümkün olduğunca çıkarıp kitleyi küçültmek ve evreleme yapmak için gereklidir. Radyoterapi (ışın) ve kemoterapi (ilaç ) uygulanabilir. Beş yıllık yaşama şansı yüzde kırktır.
Erkek genital organlarından olan testisler halk arasındaki deyimiyle husyeler skrotum denen bir torba içinde bulunurlar. Görevi yumurta yani sperm yapmak olan cinsiyet bezinin yani testislerin iltihaplanmasına orşit denir. Skrotumda ağırlık hissi, ağrı ve şişmeyle karakterize bir durumdur. Çeşitli infeksiyöz etkenler, bu arada frengi, belsoğukluğu ve verem orşite neden olabilirler. Özellikle 15-25 yaş arası genç erkeklerde görülen kabakulak infeksıyonları önlem alınmadığı takdirde testislere yayılır ve orşite neden olabilir. Eğer ilk 36 saat içinde kalçadan kabakulak serumu yapılacak olursa mikrobun testislere yayılması önlenebilir. Ayrıca bu gibi şahıslara hastalığın başlangıcından itibaren antibiotik verilerek orşitin önlenmesine çalışılmalıdır.Tedavi için ağrıyı azaltan ilaçlar, bazen kortizon ve antibiotikler önerilir.
Solunum yolunun bir parçası olan ve vücudun orta çizgisinde yer alan silindir biçimli boru.