Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Ürobilinojenin yükseltgenmesi (oksidasyon) sonucunda ortaya çıkan pigment. Bak. safra boyaları.
idrar kesesinin dış ortama açılmasını sağlayan idrar yollarının son bölümü.
Bebeğe ait özellikle Down sendromu, Trizomi 18 gibi kromozom bozuklukları ile birlikte'Nöral tüp defektleri' adı verilen bir takım anomalileri taranmasıdır. Eş anlamlı olarak üçlü teste üçlü tarama testi veya Triple test de denilmektedir.Üçlü test; gebeliğin 16-19. haftaları arasında anne kanından alınan örnekteβ-HCG, alfa feto protein (AFP) ve serbest (bağlanmamış, unkonjuge) estriol (uE3) denilen üç biyokimyasal maddenin ölçümü ile yapılır. Bu ölçümler gebelik haftasına göre annenin yaşı, vücut ağırlığı, ırkı, annede diyabet olup olmaması, sigara içip içmediği, öyküde önceki gebeliklerin özellikleri ile birlikte değerlendirilir.Üçlü test ile büyümekte olan bebekte olabilecek nöral tüp defekti ve bazı kromozomal anormalliklerle (Down sendromu ve trizomi 18) karşılaşılma riski hesaplanmaktadır.Üçlü test bir tanı testi değil'tarama testi (screening test)' dir. Testin amacı bebek ve anne açısından riskli yöntemleri kullanmadan bebekte olabilecek anomali riskini saptamaktır. Eğer test sonucunda risk belirli bir düzeyin üzerinde çıkarsa (genel olarak 1/270 den fazla olması durumunda)'amniyosentez' adı verilen işlem yapılarak kesin tanı konulur. Yani amniyosentez bir'teşhis testi (diagnostic test)' dir.Özetlemek gerekirse üçlü test bize özellikle Down Sendromu (Trizomi 21, mongolizm), daha sonra Trizomi 18 ve Nöral Tüp Defektleri ile ilgili bilgiler vermektedir. Ancak üçlü testin pozitif çıkması yani risk oranının 1/270'in üzerinde çıkması durumunda bu bebeğin down sendromlu doğacağı anlamına kesin olarak gelmez; yalnızca risk oranının normalden fazla olduğunu ve amniyosentez işleminin yapılmasının uygun olacağını ifade etmektedir.Üçlü test normalden yüksek çıksa bile yapılacak amniyosentez sonucunda büyük olasılıkla sonuç normal olarak gelecektir. Ancak kesin tanı için bu işlemin yapılması şarttır. Çünkü Down Senromu ultrasonik olarak hiç bir bulgu vermeyebilir.Amniyosentez sonucunda Down Senromu tespit edilen bebekler en az iki hekim imzası ile'Sağlık Kurulu Kararı' çıkartılarak ve ailenin onayı alınarak tahliye edilmektedir. Ülkemizde 10 haftanın üzerindeki tüm gebeliklerin anne veya bebek sağlığı düşünülerek sonlandırılması işlemi için sağlık kurulu kararı şarttır.Üçlü testte asıl amaç belirtildiği gibi Down Sendromlu bebeklerin yakalanmasıdır. Çünkü yaşamla bağdaşabilen bu durumlarda bebek hayat boyu fiziksel ve mental olarak geri kalacaktır.Üçlü testin yapılmasındaki diğer amaçlar ise Trizpmi 18 ve'Nöral Tüp Defektleri (NTD)' adı verilen bir grup hastalığın erken teşhisinin sağlanmasıdır. Trizomi 18 ve NTD teşhislerinin ultrasonla konulabilmesi Down Sendromuna göre daha büyük bir olasılıktır.
Uyku Hastalığı EtkeniTripanosoma cinsi bir organizmanın etken olduğu tropikal bir hastalıktır. Genellikle çeçe sinekleri (Böcek) tarafından bulaştırılır.Uyku Hastalığı BelirtileriHastalığın uzun süren gizli bir dönemi vardır. Erken dönemde vücut ısısı dönümlü olarak yükselir, dalak ve lenf bezleri şişer, bacaklarda şişme görülür. Bu belirtiler yaklaşık üç yıl kadar sürer. Bu dönemden sonra hastada titreme nöbetleri başlar. Yüz ifadesi anlamsızdır, konuşmada yavaşlama belirtileri baş gösterir. Daha sonra hasta giderek hareketsizleşir. Genel bir halsizlik durumu vardır. iştah hiç yoktur ve hasta giderek zayıflar. Vücut ısısı normalin çok altına düşer. Ölümden kısa süre önce hasta artık yerinden hiç kalkamaz ve sürekli uyku halinde komaya girer.Uyku Hastalık TedavisiErken teşhis edildiği takdirde ilaç tedavisi uygulamasıdır. Geç teşhis vakanın ağırlaşmasına neden olacağından tedavi uzun sürebilir.
Erkekte edilgen eşcinsellik
Normal aybaşı kanaması 2-7 gün devam eder.Bazı kimselerde bu süre uzar.O zaman rahimde ur veya kist olduğundan, yumurtalıkların üşütülmüş olmasından, sinir veya kalp hastalığından şüphe edilir.Tedaviye geçmeden önce esas nedeni bulmak gerekir. Önemli bir durum yoksa aşağıdaki reçetelerden arzu edilen uygulanır.
Halk arasında uyku sırasında bireyin çıkarttığı gürültülü ses olarak tanımlanan, tıbsal manası ise özellikle erişkinlerde gözlenen horlamanın en sık nedeni yumuşak damak ve küçük dilin normalden fazla büyümesi ve sarkması ve bu kasların gerginliklerini kaybederek uyku sırasında solunum yolunu tıkaması ve küçük dilin titreşmesidir. Fakat burundan, ses tellerine kadar üst hava yolunu daraltan bütün problemler (alerjik nezle, burun kemiğindeki eğrilikler, sinüzit, alt ve üst çenedeki yapısal anormallikler, dilin aşırı büyük olması) horlamaya sebep olabilir.
Anılann ya da bellek İzlerinin üst Üste gelip birikmesi sonucunda meydana gelen bellek zayıflığı.
Merkez sinir sistemi üzerinde etki gösteren çeşitli yapıdaki doğal ya da yapay maddelerin ortak adı.
Uyanıklık durumunun, duyusal ve devinsel etkinliğin geçici ve geriye dönüşlü olarak durduğu fizyolojik süreç.
Uyuşturucu madde olarak kabul edilen, merkezi sinir sistemini etkileyerek ve/veya ruhsal bağımlılık hallerine yol açan tek taraflı (kullanmanın devam etmesi üzerine dozajı artırma ihtiyacının duyulması), diğer bazı durumlarda ise çift taraflı (aynı kişinin değişik uyuşturucuları kullanması) tutku yaratan doğal ve yapay maddelerdir.Zararları;Uyuşturucu maddelerin düzenli kullanımı vücudun bir dayanıklılık geliştirmesini sağlar ve aynı ölçüde dayanıklılığı sağlamak için büyük dozlarda ilaçlara gereksinim duyulacaktır ve bu bağımlılık derecesine ulaşacaktır.Uyuşturucualan herhangi biri mikroplu iğnelerden HIV virüsü ve hepatit hastalığı kapma riskinin yanında saatlerce süren paranoya, hayaller ve halüsinasyonlardan şikâyetçi olabilir.Bazı kullanıcılar amfetamin aldıktan sonra sinirli ve gergin olurlar ve birkaç gün boyunca depresyona girip kendilerini yorgun hissedebilirler. Yüksek dozlarda alınan amfetaminler panik ataklara ve halüsinasyonlara yol açabilirler ve kalpte büyük zarara neden olabilir. Sadece bir kullanım sonrası olumsuz etkiler birkaç gün sürebilir ve hatta bazen daha uzun olabilir. Konsantrasyon ve hafıza bu durumdan etkilenecektir. Bunun ardından, uzun dönem ilaç kullanımı ruhsal hastalıklarla birlikte bazı problemlere yol açabilir. Aşırı dozda amfetamin kullanımı ölümcül olabilir ve diğer uyuşturucularla birlikte amfetaminin karıştırılarak kullanımı tehlikeyi ciddi anlamda arttırır.
Bir uyarının etkisinden sonra harekete geçen hücre, doku ya da organizmanın durumu.
Unutkanlık7'den 70'e hepimizin gündelik sorunudur. Yoğun stres, zihinsel yorgunluk gibi faktörler unutkanlığa neden olabilir. İsimleri, telefon numaralarını, eşyalarımızın yerini, söz verdiğimiz halde arkadaşımızı aramayı, alış verişe çıkarken alacaklarımızı unuttuğumuzda'bugünlerde çok unutkan oldum' deriz. Bu durum bazen sorulan soruları tekrarlama, yolları, mekanları karıştırma, işte verimliliğin düşmesi, çevreye ve hobilere ilgide azalma ile de kendini gösterebilir. Oysa günlük yaşamı çok etkilemediğini düşündüğümüz unutkanlıklar, ileri yaşlarda görüldüğünde halk arasında'bunama' olarak bilinen'demans' adlı hastalığın habercisi olabilir.DemansDoktorlar demansın bir hastalık değil, bir sendrom olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle Demans birçok semptomun birlikte görüldüğü bir durumdur. Demanslı hastalarda tüm belirtiler düşünme sürecinin bozulmakta olduğunu işaret etmektedir. Bellek kaybı, edinilmiş becerileri yapmakta güçlük ve davranış değişiklikleri hastalığın başlıca göstergeleridir.Demans esas olarak yaşlı kişilerde görülür. 80 yaş üzerindeki kişilerin yaklaşık%20'si demanslıdır ve yaslı nüfus arttığından, demans giderek daha büyük bir sorun haline gelmektedir.
Değişik yapıdaki (mekanik, elektrik, kimyasal) uyanlara Özgül bir yanıtla tepki verecek güçteki sinir ve kas dokularının özelliği.