Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Lösemide, beyin/omurilikte blast hücreleri saklanabilir ve hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Hatta kemik iliği normal olsa dahi ilk tekrarlama buradan olabilir.
Böbreküstü bezinin kabuk ve iç bölümleri tarafından üretilen hormonlar.
Herhangi bir darbe veya kaza sonucu başın yaralanmasına kafa travması denir.Başın yaralanması önemsiz olduğu zaman çabuk düzelir. Bazen travma şiddetli olabilir. Uzun ve çok yönlü bir tedavi gerektirir. Kafa derisindeki kesikler ve yaralar iyi tedavi edilirse ve mikrop kapmazsa çabuk iyileşir.Kafatası kırıkları bazen şiddetli de olsa, uzun da sürse genellikle sonrası için bir etki bırakmadan iyileşir. Açık kırıklar bazen menenjite yol açabilir, fakat antibiyotik kullanıldığında bu tehlike azalır.Basit kırıklar yeterli özen gösterilirse, hiçbir sorun yaratmadan iyileşirler. Başın yaralanması sonucu beyin mikrop kaptığında veya kafatası sinirleri, beyin zarı yaralandığında çok ciddi durumlar meydana gelebilir. Beyin yaralanmaları; sarsılma, ezik, yırtılma olarak 3 şekilde sınıflandırılabilir. Beyin sarsıntısına çok sık rastlanır. Geçici bilinç kaybı meydana getirir. Beyin sarsıntısı geçirenler genellikle çabuk ve tamamen” iyileşirler.
Vücudun her iki yanında böbreğin üst ucunun tepesinde bir başlık biçiminde yer alan organ; karın zarının arkasındaki yağdoku ile çevrili bir salgıbezidir.
Kafa travmasından hemen sonra geçici bilinç kaybıyla birlikte görülen ve beyinde bir lezyon olmaksızın beliren klinik tablo.
Dizin arkasında artrite bağlı olarak oluşan bir kist.
Böbreklerin yeterince işlev görev yapamadığı durumdur. Fizyolojik olarak böbrek yetmezliği glomerular filtreleme hızında bir yavaşlama olarak tanımlanır. Klinik olarak bu kendisini yüksek serum kreatin düzeyi şeklinde gösterir. Akut ve kronik böbrek yetmezliği olarak iki ana kategoriye ayrılabilir.1- Kronik böbrek yetmezliği (KBY) yavaş gelişir ve başta az belirti gösterir. Çeşitli böbrek hastalıklarının (IgA nefrit, glomerulonefrit, kronik piyelonefrit ve idrar retansiyonu gibi) bir komplikasyonudur. Son dönem böbrek yetmezliği bunun nihai sonucudur, bu durumda böbrek nakli için bir bağışçı bulunana kadar dializ gerekir.2- Akut böbrek yetmezliği (ABY), adından da anlaşılacağı üzere, böbrek işlevinin hızla kaybolması durumudur. Bunun tanımı oliguria (yetişkinlerde günde 400 mL'den az idrar üretimi,[1] çocuklarda 0,5 mL/Kg/saat'den az, bebeklerde 1 mL/kg/saat'den az olarak nicelenir), vücut suyu dağılımı ve elektrolit dengesinde bozulmalardır. Hastalığın ilerlemesini durdurabilmek için hastalığın temel nedeninin anlaşılması gerekir, temel nedenlerin tedavisi zarfında geçecek zaman zarfında dializ gerekebilir.Akut böbrek yetmezliği kronik böbrek yetmezliği ile beraber de meydana gelebilir. Buna kronik üzerine akut böbrek yetmezliği (KüABY) denir. Bunun akut kısmı tersinebilir ve tedavinin amacı hastanın böbrek işlevini olağan düzeyine geri getirmektir. Böbrek işlevi serum kreatinin düzeyi ile ölçülür. Eğer hasta bir doktor tarafından izlenmişse ve geçmiş kan sonuçları yoksa KüABY, KBY ve ABY'nin birbirlerinden ayıredilmeleri mümkün olmayabilir.Modern tıbbın gelişmesinden evvel böbrek yetmezliğine üremik zehirlenme, kana idrar karışması için ise üremi terimi kullanılırdı. Yaklaşık 1847'den itibaren bu terim düşük idrar üretimi için kullanılmaya başlanmış, bugünse oligüri olarak kullanılmaktadır.Böbrek hastalarında nefes kokusuna rastlanabilmektedir. Çünkü böbrek hastalığı ağız kuruluğuna, ağız kuruluğu da nefes kokusuna neden olduğu düşünülmektedir
Gözde klinik olarak izlenebilecek patolojik bir bozukluk olmaksızın görme kaybının olmasıdır.
Beyin yarıkürelerinin dış yüzlerinde bulunan uzun ve düzensiz kabartılar.
Bahar yorgunluğu olarak başlayan, sonrasında ise bahar depresyonuna dönen ruh durumu, psikiyatrlara göre önemsenmesi gereken bir rahatsızlık çünkü eğer tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabiliyor...
Böbreklerden birinin uyumlu dokuya transplatntasyonudur.
Kışın soğuk ve güneşsiz ikliminden baharın ılık günlerine geçerken insan vücudunda da bazı değişiklikler meydana gelir. Hiç farkında bile olmadığımız bu değişiklikler birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku hali gibi ortak şikayetlere yol açıyor.Genel olarak“Bahar yorgunluğu” diye adlandırılan bu sıkıntıları, biraz yaşantımıza dikkat ederek biraz da beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler yaparak atlatmak mümkün.
İşin kötü tarafı“Bahar yorgunluğu” tedavi edilmezse“kronik yorgunluk sendromu”na dönüşebiliyor. Uzmanlar,“Bahar yorgunluğu”na bağlı olarak birçok kişide kalp ve romatizma şikayetlerinin de arttğını belirtiyorlar.Kalabalık şehirlerde yaşayanlar, baharın getirdiği bu olumsuz gelişmelerden daha fazla etkileniyor. Çünkü baharda havadaki elektrik yükü artıyor. Bu yük, pozitif ve negatif iyonlar vasıtasıyla insan vücuduna taşınıyor. Negatif iyonların artması yorgunluk, halsizlik ve gerginliklerin artmasına sebep oluyor. Bu elektrik yükü şehirlerde daha fazla olmaktadır. Hava kirliliği, sanayi atıkları ve trafik keşmekeşi, negatif elektrik yükünü arttırdığı için vücuttaki olumsuzlukları da tırmandırıyor. Gerginlik ve stres artıyor. Damarlarda büzülmelere yol açıyor. Bu büzülme midede olursa, ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.Havadaki olumsuz gelişmeler vücuttaki su dengesini de bozar.Bahar yorgunluğundan fazla etkilenmemek için, B ve C vitaminlari ile potasyum başta olmak üzere daha çok vitamin ve mineral almak gerekir. Bildiğiniz gibi B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum ise domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca her gün 2-3 litre kadar su için. Alkolden uzak durun. Uykunuza ve uyku düzeninize dikkat edin.
Bahar yorgunluğunu çabuk atlatmanın en iyi yollarından biri de tatildir. Şehir hayatının stresinden ve bulunduğunuz ortamdan birkaç günlük uzaklaşmak çok faydalı olacaktır.
Felç, beyine giden kanda bir aksama meydana gelmesinden birkaç saniye veya birkaç dakika sonra meydana çıkan birçok bozukluğun yaygın adıdır.Başlangıçtan sonraki bir iki gün içinde belirtiler ilerleyebilir veya dalgalı bir hareket gösterir, buna gelişme halinde felç denir.Artık daha fazla bozulma meydana çıkmamaya başladığı zaman durum tamamlanmış bir felç durumu olarak kabul edilir, sizin bir felçle karşı karşıya olabileceğinizi düşündüren tek uyarı sinyali geçici iskemik krizidir.Felcin tıbbi trimi serebrovasküler hastalıktır, bu terim hastalığın beyninizin (cerebrum Latince“beyin” demektir) kan damarlarında (Latince damar anlamında“Vara”dan geliyor) başladığını belirtmektedir.Felçlerin özellikleri yerlerine ve ne tip bozukluk meydana geldiğine göre belirlenir. En yaygın neden bir arterden yetersiz kan gelmesidir (iskemi). Bu durum meydana geldiğinde, o arterin kan sağladığı sinir dokusu fonksiyon yeteneğini süratle kaybeder ve ölebilir, ölü dokuya enfarkt denir. Is-kemiye yol açan en yaygın damar hastalığı ar-teriosklerozdur.Bu durumda bir arterin iç tabakasında yağlı bir katman oluşur ve trombosit oluşumu sonucunu verir. O zaman arterin trombosit tarafından daraltılmış olan bölgesinde bir kan pıhtısı (trombus) oluşabilir ve akışı engeller. Bu tip iskemik felç serebral tromboz-dur. Bir diğer çeşit iskemik felç olan serebral emboli, başka yerde oluşan bir diğer trombosit parçası veya bir kan pıhtısı (embolüs) kanın içinde taşınırken bir yere yerleşip akışı engellediği zaman meydana gelebilir. Emboli bir diğer damardan veya kalpten ortaya çıkabilir.
Genetik işaretleyicilerin ve/veya gen çiftlerinin beraber kalıtılma sıklığı, bu onların bir kromozom üzerindeki fiziksel yakınlıkları ile ilgili bir ölçü oluşturur.