Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Yemek yeme dürtüsü ile ilgili bozukluklar, vücüt ağırlığı takıntısı, vücüdun şekli ile ilgili olumsuz düşünceler ve beraberinde getirdiği duygulanım bozukluklarının olduğu özel bir hastalık grubudur. Bu tür bozukluklar kişinin genel vücut sağlığını etkileyecek kadr güçlü olan hastalıklardır. Anorexia Nervosa (Anoreksi), Bulmia Nervosa (Bulimi) ve Sınıflandırılamayan Yeme Bozuklukları olarak ana üç gruba ayrılır.Anoreksi; yemek yemeyi tamamen durdurma. Bulimi; aşırı yemek yeme ve sonrasında bu yenilenleri çıkarma girişimleri olarak tarif edilebilir. Sınıflandırılamayan Yeme Bozuklukları ise; aşırı yemek yeme ancak daha sonra bunu çıkarma girişiminde bulunmama, yemeği çiğnedikten sonra yutmadan çıkarma ve diğer normaldışı yemek yeme alışkanlıklarını seyreden özel bir yeme bozukluğu türüdür.
Yüksek sıcaklığın etkisiyle dokularda oluşan lezyon.
Ağızda çiğnenen lokmaları ya da sıvıları yemek borusu yoluyla mideye aktarmak üzere ağızdan yutağa gönderme işlemi.
Yaz zatürresine yol açan legionella bakterileri otel, iş merkezi, gökdelenler gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinde, havuzlarda ve su depolarında çoğalıp bir çok insanı hasta ediyor. İnsanların su kullanımının ve klimalarla temasının daha fazla olduğuyaz aylarında artış gözleniyor.Yaz zatürresi hastalığı, çok ağır ve özellikle vaktinde tedavi edilmediğinde ölüm ihtimali yüksek olan bir zatürre türüdür. Hastalık yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, halsizlik,iştahsızlık gibi belirtilerle başlar ve birkaç gün içinde bunlara karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, uyuklama, dengesiz hareketler, hallüsinasyonlar, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler de eklenir.
Kasıldığında ağzın uzunlamasına (dikey) uzamasını sağlayan yanak bölgesi kası.
Yutak boşluğundan alınan salgının kültür aracılığıyla incelenmesi.
Yaz ishali çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin yenilmesiyle bulaşır. Dışkılama sayısının artması, dışkının cıvık ve sulu bir yapıda olması, tuvaletten sonra tam rahatlayamama aşırı su kaybı nedeniyle halsizlik ve iştahsızlık, dilin kuruması, cildin parlaklık, nemve yumuşaklığını kaybetmesi, gözlerin göz çukuruna çökmesi belirtilerin arasındadır.
Solunum ve sindirim yollarının ortak parçası olan içi boş organ.
Çeşitli biyolojik madde ya da sıvıların hücre bileşimini incelemek amacıyla kullanılan İnceleme yöntemi.
Bir atardamarın çeşitli bölgelerde yer alan ve birbiriyle bağlantılı yan dalları arasında ya da çeşitli toplardamarlar arasında gerçekleşen yardımcı dolaşım.
Zedelenmiş ve iltihaplı dokular, özellikle de mukozalar üzerinde koruyucu etki gösteren ilaçlara verilen genel ad.
Soruna neden olan eklemden uzakta hissedilen ağrı (örneğin, kalça osteoartrozunda uyluk ve dizde ağrı olması).
Ruhsal-duyusal varsam ya çok benzemesine karşın, onun bütün Özelliklerini taşımayan, ruhsal ve simgesel bir öğenin öne çıktığı ruhsal olgu.
Teknik olarak ölgesel periartiküler"" ya da ""yumuşak doku"" hastalıkları olarak adlandırılırlar, bu grupta eklemleri çevreleyen ligament ya da tendon gibi yapıları etkileyen ve son derece yaygın olan nisbeten önemsiz rahatsızlıklar da bulunur. Romatizma ağrısı eklem çevresindeki yapıların hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkabilir, bunun nedeni çoğunlukla alışık olmadığı şekilde ya da tekrar tekrar kullanmak, küçük hasar ya da travmalardır. Bazıları özellikle belli bir aktivite tipiyle görülür, ""tenisçi dirseği"" ve ""temizlikçi dizi"" gibi. Ek olarak, artrit olmadan eklem ya da kaslarda daha yaygın bir ağrı gelişebilir, örneğin, fibromiyalji.