Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Yüksek tansiyon ya daHipertansiyon, aşırı yüksek tansiyon demektir. Normal kan basıncı değerleri bireyden bireye değişkenlik göstermekle beraber, sırasıyla sistolik için en çok 130 mm Hg, diastolik için ise en çok 85 mm Hg olmalıdır. Bu değerler normal kan basıncı değerleri olarak kabul edilmektedir. Sınırda normal değerler ise sistolik kan basıncı için 130-139 mm Hg, diastolik kan basıncı içi ise 85-89 mm Hg dır. Hipertansiyon sınırı ise sistolik kan basıncı için 140 mm Hg, diastolik kan basıncı için ise 90 mm Hg dır.Hipertansiyon Nedir?
Hastaya, bozulmuş bir işlevinin eksikliğini giderebilmesi için yeni yöntemler öğretmeye dayanan rehabilitasyon () aşaması.
Karın duvarında kalınbağırsağın bağlandığı delik.
Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş (yıllar içinde) damar duvarında birikir. Bu birikim sonucu o damarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar. Kolesterol yüksekliğinde belirti ve bulgular çoğu zaman ani kolesterol yükselmesine bağlı değildir. Uzun süreli kolesterol yüksekliğinin, damar duvarında kolesterol birikmesine yol açmasının sonucudur.
Yemek yeme dürtüsü ile ilgili bozukluklar, vücüt ağırlığı takıntısı, vücüdun şekli ile ilgili olumsuz düşünceler ve beraberinde getirdiği duygulanım bozukluklarının olduğu özel bir hastalık grubudur. Bu tür bozukluklar kişinin genel vücut sağlığını etkileyecek kadr güçlü olan hastalıklardır. Anorexia Nervosa (Anoreksi), Bulmia Nervosa (Bulimi) ve Sınıflandırılamayan Yeme Bozuklukları olarak ana üç gruba ayrılır.Anoreksi; yemek yemeyi tamamen durdurma. Bulimi; aşırı yemek yeme ve sonrasında bu yenilenleri çıkarma girişimleri olarak tarif edilebilir. Sınıflandırılamayan Yeme Bozuklukları ise; aşırı yemek yeme ancak daha sonra bunu çıkarma girişiminde bulunmama, yemeği çiğnedikten sonra yutmadan çıkarma ve diğer normaldışı yemek yeme alışkanlıklarını seyreden özel bir yeme bozukluğu türüdür.
Vücudun belirli bir bölgesinde ya da bütününde etkisini gösteren maddelerin kullanılmasıyla ağrı algısı ve tepkisinde geçici zayıflama.
Metabolizmanın özel bir yönünün dinamik koşullarda incelenmesini sağlayan testleri belirten genel terim.
Yemek borusu varisleri yemek borusunun duvarlarında şişen damarlardır. Bu varisler önemli kanamalara ve yırtılmalara sebep olurlar. Damarların şişmesi, kapı toplardamarlarının yüksek basınçtan etkilenmesinden kaynaklanır (portal hipertansiyon diye de adlandırılır). Kapı toplardamarı midedeki ve bağırsaktaki kanı akciğere taşıyan damardır. Genellikle karaciğerde oluşan sirozdan kaynaklanır.
Gerçek bir duyumsamanın yanlış yorumlanması ya da bir nesnenin yanlış bir biçimde algılanması; görsel, işitsel, dokusal ve dokunsal-hareketsel yanılsamalar gibi tipleri vardır.Algılama sırasında başvurulan değiştirmeler, örneğin yolun kenarında atılmış olan bir poşetin, uzaktan bir hayvana benzetilmesi gibi yargılar oluşabilir. Bu tamamen gerçek bir illüzyondur. Nedenleri öznel ya da nesnel olabilmekle beraber, bütün normal insanlar görebilir. Ancak dış koşullar algılamada bir düzeltmeye başvurmaya olanak sağlıyor da birey buna yanaşmıyorsa, illüzyon sayrısal niteliktedir. Varsanı (halüsinasyon) tersine yanılsamada duyusal bir uyarı söz konusudur. Ancak bu uyarı öznel nedenlerden yanlış değerlendirmelere konu yapılmaktadır.
Vücudun belirli maddeleri bireşimleme durumunu ortaya koyan grafik.
Yemek borusundaki kaslar yutulmuş yiyeceği mideye doğru iter. Yemek borusu (özofejal) spazmı ve akalazya, bu kaslarla ilgili hastalıklardır.Özofejal spazmda, kaslar bozuk bir düzen içinde çalışırlar bu da şiddetli göğüs ağrılarına, sıvıların ve katı besinlerin zor yutulmasına sebep olur.Özofejal akalazyada, yemek borusunun alt kısmında oluşan dalga benzeri hareketler görülmez bu da mideye geçmesi gereken besin maddelerinin alt yemek borusunda sertleşmelerine sebep olur. Bu da sindirilmemiş besinin boğaza gelmesine, kötü kokan nefese ve ağızda kötü tad bırakmaya sebep olur.
Tür sayısı 30 bini aşan omurgasızlar filumu.
Yemek borusu içten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Boyu yaklaşık 25cm çapda 2cm kadırdır. Besinler yemek borusundan geçerken peristaltik hareketler yapar. Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez. Besinler yemek borusundan mideye geçiş yaparlar. Yemek borusu ağız vemideyi birleştirir. Besinler yemek borusundan geçerek mideye ulaşırlar.
Birinci Derece Yanıklarda;Yanık bölgeyi (el, ayak, kol ve bacaklar) bir saat arayla soğuk suyla yıkamalıyız. Üzerine soğuk bir sargı koyunuz. Yanık bölgenin hava ile temasını kesmek için kalın bir sargı bezi ile (soğuk su ve soğuk pansuman uygulandıktan sonra) sıkıca sarınız. Eğer yanık geniş bir bölgeye yayılmış ise hava ile teması kesmek için temiz bir çarşaf veya havluyu kullanabilirsiniz.İkinci ve Üçüncü Derece Ağır Yanıklarda;Ortaya kabarcık çıkmış ise sakın patlatmayınız. Yanık bölgenin üzerini temiz ve soğuk bir pansumanla örttükten sonra sargı bezi ile dikkatlice sarınız. Ağır yanıklar tıbbi bakım gerektiren yanıklardır. Hasta en kısa sürede sağlık kuruluşunun acil servisine götürülmelidir.Eğer yanık derine işlemiş ise; hastanın şoka girmemesi için ona tuz ve karbonatı eriterek içiriniz.Kimyasal Yanıklarda;Deriye yakıcı özelliği olan kimyasal bir maddenin temas etmesi halinde yapılacak olan ilk şey; kimyasal maddenin temas ettiği bölge bol suyla yıkanarak temizlenmelidir. Ondan sonra yanık bölgenin üzerine temiz ve soğuk bir pansuman koyup en yakın sağlık kuruluşuna götürünüz.Eğer göze asidik bir madde bulaşmış ise, bir bardak suya bir çay kaşığı karbonatıkarıştırıpbununla gözü iyiceyıkayınız. Tek gözle ilgili bir sorun varsa kazazedenin başını, gözü aşağıya gelicek şekilde yan çeviriniz. Böylece diğer gözü kimyasal madde bulaşmaktan korumuş olursunuz. Yıkama işi bittince göz kapağının üzerine pansuman koyup en yakın sağlık kuruluşunagötürülmelidir.
Ortakulak (timpan) boşluğunun derin iç yüzeyinde bulunan küçük açıklık.