Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
İki boşluğu birbirinden ayıran ya da değişik anatomik yapılan küçük bölmelere ayıran oluşumları belirten terim.
Başlıca belirtileri soluk ve şişkin yüz, halsizlik, baş ağrısıdır. Genellikle çocuklarda görülür, idrar muayenesi ile hastalık teşhis edilebilir.TedaviHastalık uzun sürer. Tedavide istirahat ve perhiz dikkat edilecek noktalardır. İyileşme çok yavaş olur. Özellikle ileri yaşlarda görülürse hastalığın süresi daha da uzar. Doktorun tavsiyesine göre uygulanacak tedavi sonucunda tam bir iyileşme olduktan sonra tekrar kontrolden geçmek şarttır.
seyir ve şiddet açısından akut ve kronik arası nitelik gösteren.
Tedaviler sivilcenin cinsine göre farklı farklıdır. Eğer sivilce izleri çok yüzeyel ise kimyasal ve bitkisel peelingler ile dışarıdan sürülerek uygulanan ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak çok derin ve çukur izler varsa lazer tedavileri ve soyma yöntemleri uygulanabilir. Çukur kalmış izlerde lazer tedavileri iki çeşittir;Soyarak tedavi eden lazerler (Kişinin sosyal yaşamından ve işinden 3 hafta geri kalmasına neden olabilir, kış aylarında yapılan bir tedavi yöntemidir.)Soymadan tedavi eden lazerler ise yeni bir yöntem ve teknolojidir. Çukur olan bölgelere ışık atışı yapan lazer, kollajenin zenginleşmesini sağlayarak çukurlarda bir düzleşme meydana getiriyor.Şunu unutmamak gerekir ki, hiçbir tedavi yöntemi yüzde yüz bir başarı sağlamaz ancak bu yöntemlerle sivilce izlerini geriletmek mümkün.
kanda, hastalığa neden olan mikroorganizmaların bulunması, kan zehirlenmesi olarak da bilinir.
Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Kanın%92'si, kemiklerin%22'si, beynin ve kasların%75'i sudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla 1500, deri yoluyla 500, dışkı ve solunum ile 300'er ml (toplamda yaklaşık 2,5 lt) su kaybedilmektedir.
Sivilce izleri sivilcenin şiddeti ve tipiyle alakalıdır. Çok büyük sivilce çıkaranlarda iz kalma ihtimali daha yüksektir. Ayrıca aynı bölgede sürekli olarak çıkan sivilceler de doku tahribatı nedeniyle iz bırakabilir. İz tedavisi süresince verilen ilaçlar sivilce tedavisi yaparken bir taraftan da iz tedavisi yapar. Buna rağmen geçmeyen sivilce lekeleri varsa başka tedaviler de uygulanır. Bu tedaviler sivilcenin cinsine göre farklı farklıdır. Eğer sivilce izleri çok yüzeyel ise kimyasal ve bitkisel peelingler ile dışarıdan sürülerek uygulanan ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak çok derin ve çukur izler varsa lazer tedavileri ve soyma yöntemleri uygulanabilir. Çukur kalmış izlerde lazer tedavileri iki çeşittir;Soyarak tedavi eden lazerler (Kişinin sosyal yaşamından ve işinden 3 hafta geri kalmasına neden olabilir, kış aylarında yapılan bir tedavi yöntemidir.)Soymadan tedavi eden lazerler ise yeni bir yöntem ve teknolojidir. Çukur olan bölgelere ışık atışı yapan lazer, kollajenin zenginleşmesini sağlayarak çukurlarda bir düzleşme meydana getiriyor.Şunu unutmamak gerekir ki, hiçbir tedavi yöntemi yüzde yüz bir başarı sağlamaz ancak bu yöntemlerle sivilce izlerini geriletmek mümkün.
Eklemin mikrobik iltihaplanması. Çoğunlukla nedeni bakteriyel infeksiyonlardır ve romatoid artritin bir komplikasyonu olabilir. Bununla birlikte, diğer artrit tipleri de bireyi septik artrite yatkın hale getirebilir. Semptomlar akut ağrı ve şişlik olabilir, çoğunlukla tek bir eklemi etkiler ama aynı anda bir kaç eklem de tutulabilir. Pnömoni (zatürree) veya cilt infeksiyonu da bu hastalığın özelliğidir. Genel olarak erkeklerde daha fazla görülür.
Deri, Çeşitli nedenlerle su toplayabilir. Bunlar genellkile kendiliğinden geçer, ama mikrop kaptığında ya da bir hastalık belirtisi olduğunda mutlaka bir tıbbi tedavi gerektirir.Deri iki tabakadan oluşur. En dışta, epidermis, yani üstderi yer alır. Bu tabakanın üstünde ölü deri hücrelerinden oluşan sinir ve damar içermeyen bir tabaka vardır. Alt tabaka olan dermis, yani alt deri ise hem damar, hem de sinir içerir. İki kat arasında sıvı toplandığında konuşma dilinde su toplaması denilen durum oluşur. Bu kabarcıkların küçük çaplılarına”vezikül”, büyüklerineyse (7.5 cm'ye kadar çaplı)”bül” adı verilir.
Genel Olarak'sivilce' adıyla bilinen akne özellikle yüz, sırt ve göğüs bölgesini etkileyen, kıl yağ bezi biriminin en sık rastlanan hastalığıdır. Ergenlik dönemi hastalığı olarak bilinen sivilce, erişkinlerde de görülebilmektedir. Her yetişkin insanın, hayatında sivilceli olarak geçirdiği bir dönem olmuştur. Orana vurmak gerekirse yüzde doksanlık bir kısımda görülen sivilce, ergenliğe geçişin bir işareti olarak kabul edilmekte, geriye kalan yüzde onluk kısım ise hastalık olarak kabul edilen sivilcelerdir.Sivilceler, hafif şiddetli sivilce, orta şiddetli sivilce veya şiddetli sivilce olarak kategorize edilebilir. Sivilce tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.Sivilceler kızlarda, erkeklere göre biraz daha erken yaşlarda görülürler. Kızlarda onbir yaşlarında, erkeklerde ise oniki yaşlarında görülmeye başlanır. Sivilcelerin maksimuma ulaştığı yaşlar ise kızlarda ondört ve erkeklerde onaltıdır.
Bütün vücuda yayılan enfeksiyon.
Suların çeşitli işlemlerden geçirilerek amaca uygun kullanılabilir hale getirilmesidir.
Göğüs ve karın boşluğu içindeki organlann normal konumlarının karşıtı olan yerlerde bulunmaları biçimindeki nadir oluşum bozukluğu.
Kana geçen enfeksiyonun tüm organlara yayılması. Böyle bebekler genelde sepsis adı verilen ayrı serviste tedavi edilirler.
Bir organizmanın aldığı ve çıkardığı su arasındaki denge.