Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Akciğerlerin içindeki küçük solunum yolları olan bronşiollerin iltihabıdır.BelirtilerBronşiolit, genellikle sütçocuklarında görülen, genellikle tüm havayollarını, ama ençok da akciğerlerdeki küçük hava keseciklerini (Bronşiol) etkileyen bir hastalıktır. Aynı zamanda nezleye de sebep olabilen birçok farklı virüs tarafından ortayaçıkarlar. En sık neden, RSV olarak kısaltılan respiratuar sinsisial virüstür Bazı küçükçocuklar ve bebeklerin akciğerleri tam olgunlaşmamış, bronşlarınınçapı dar, bronşlarıçevreleyen kıkırdak halkalarıçok yumuşak olduğu için viral enfeksiyonlarla sık sık bronşiolit geçirmeleri mümkündür. Yaş ilerleyip akciğerler olgunlaştıkça virüsler bronşiolite neden olamamaktadır.Bronşiolit, genellikle ateş ve burun tıkanıklığının eşlik ettiği soğuk algınlığı şeklinde başlar. 2-4 gün içinde bronşiollere inerek tahriş ve küçük hava yollarında daralmaya neden olur. Bu daçocuktaöksürüğe ve nefes verme sırasında duyulan ıslık gibi (vızıltı) yapar. Bazıçocuklarda solunum hızı ve eforu artıpöksürük boğuklaşarak astım gibi tıkanmaya ortayaçıkabilir. Bu dönemde genellikle ateş düşer,çoğuçocuk iştahsızlaşır, sütçocuklarında emme güçlüğü ortayaçıkar. Uykuda huzursuzluğa sık rastlanır.
Hırıltı 3-5 günde gerilese de burun tıkanıklığı daha uzun sürer,öksürük ise 1-2 hafta devam edebilir.Tanı
Tanıda hekiminiz muayeneyi takiben kan testleri ve göğüs röntgenine ek olarak burun akıntısından alacağıörnekte respiratuar sinsisyal virüs araştırması yaptırabilir.TedaviHırıltılı solunum için nefes açıcı ilaçlar verilebilir. Antibiyotikler ancak hastalığınüzerine ek bir bakteryel enfeksiyon geliştiğinde etkili olacaklardır. Oksijen tedavisi ve ağır olgulardaçocuğu hastaneye yatırmak gerekebilir.ÖnerilerEvde nem yapıcı aletler kullanılabilir, bunların içinde bakteriüremesini engellemek için günlük temizliklerini yapmak şarttır.Öksürük, havayollarını temizlemeye yarayan güzel bir reflekstir.Öksürüğü baskılayan ilaçlar ve dekanjestan şuruplar salgıların koyulaşmasına ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.
Hastalığın en sık sebebi aile içi gribal durumdur. Bu nedenle tüm aile bireyleri gribal durumdan korunmalı, gerekirseçocuğa maskeyle yaklaşılmalıdır.
Hastalık başladıktan sonraçocuklara bol sıvı verilmeli ve sık sık akciğerlerine belli aralıklarla masaj yapılmalıdır.
Kirli, tozlu kent havasından uzak durulmalı, bin metreden yüksek yerlere gidilmemelidir.
Aile içinde sigara kullanımı engellenmelidir.
İki uçlu veya iki kutuplu olma durumu
Bronştan ayırılan daha küçük dallardan herbiri.
Tat duyusuna yönelik uyarılara karşı duyarlılığın aşın Ölçüde artması.
Bronş duvarındaki esnek yapıların ve kas tabakasının yıkımı nedeniyle bronşların çeşitli biçimlerdeki (silindir, torba) kalıcı genişlemesi.
Doğduğunuz günden itibaren, bedeninizin en küçük hücresinde, organik yapınızda, davranışlarınızda ve çevrenizde, sürekli olarak devreler ve ritimler halinde seyreden bir faaliyet söz konusudur. Öyle ki, bu devre ve ritimler, bir süreklilik içerisinde, kesinlikle son bulmayan bir tekrarlama halindedirler.İnsan bedeni bu değişimler silsilesine öylesine ayarlanmıştır ki, biz genelde bunları kendiliğinden kabul ederiz ve süregelen bu değişimlerin devresel bir fenomen olmalarını dikkate almama eğilimi gösteririz: Akciğerler ve solunum, böbrekler ve bilinen işlevleri, kalp ve nabız, gündüz ve gece, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış. Bazılarını kabul ederiz, bazılarıyla mücadele ederiz, bazılarını ise henüz bilemeyiz bile.Bedensel ritimlerimiz içerisinde açıkça tanımlanmış üç devre vardır ki, bunlar, davranış biçimlerimizi bildiğimiz sebep-sonuç bağıntısının dışında etkilerler. Bu devreler süreklidir ve psikolojik değişikliklere sebep olurlar. İşte, sözünü ettiğimiz bu üç devre bioritimler olarak tanınırlar.
iç kulakta bulunan denge sisteminin incelenmesini sağlayan klinik muayene.
Bronkojenik kist: Konjenital kistler çoğunlukla bronkojenik kistlerden oluşur. Anterior mediasten veya hilus çevresinde bulunurlar. Sıklıkla radyografi sırasında insidental olarak saptanır. Kistler gençlerde bronşial obstrüksiyona neden olabilir. Adultlarda ise bulgular kistin enfeksiyonu ile ilişkilidir. Genellikle sol akciğerde ve ilk dekadda saptanır, her iki cinsiyette eşittir. Alışılmadık diğer lokalizasyonlarda da olabilir. Periferal ve intrapulmoner bronkojenik kistler de bulunur ve cerrahi olarak enfeksiyon açısından önem taşırlar. Abse ve diğer edinilmiş patolojilerden ayrımı güçtür.Kistler 10 cm çapa ulaşabilir. Hava yolları ile ilişkisi yoktur. Trakeobronşial ağaca komşu olabilirler. Kist içeriği berraktır, enfekte ise püy veya hemoraji olabilir. Respiratuar epitel ile döşelidir, bazen skuamoz metaplazi olabilir. Dunvarında seri kesitler ile kıkırdak gösterilebilinir. Kist duvarında seromüsinoz glandlar ve fibromüsküler bağ doku bulunur.
function deliverActiveX(content){document.write(content);}var activex= "";deliverActiveX(activex);
Canlı bir dokudan muayene edilmek üzere küçük bir parça alınması.
Tanı ya da tedavi amacıyla bronş salgısından örnek alma işlemi.
Kişiye kalp hızı, kan basıncı, deri sıcaklığı ve kas gerginliği gibi otonom reaksiyonları nasıl kontrol edeceğini öğreten davranış eğitimi proğramı.
genellikle odunsu bitkilerden elde edilen reçine ve bu reçinelerden yapılan ilaç.
Trakea denilen ana hava borusunun dalları.
Kanda bilüribinin artması.
Bronşiyal bezlerin salgı etkinliğini azaltarak bronşlarda-ki aşın salgıyı azaltan ilaca verilen ad.