Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır.Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Glokom tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı nedenidir. Kırk yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden 1'inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 20 kişiden 1'inde her iki gözde kalıcı görme kaybına, yani total körlüğe neden olur.
Şeker hastalığında ve glikoz kullanımının bozulduğu durumlarda (normal düzey ile şeker hastalığı arasındaki ara kategori) şeker metabolizmasında oluşan bozukluklara doğru tanı koyulmasında son derece yararlı bir test.
Gözü besleyen kanalların yavaş akması sonucu gözlerde şişlik oluşabilir. Sürülecek bir solüsyon ile ilgili kanalların daha iyi akışı sağlanabilir. Derin nefes alma, masaj ve egzersiz de size yardımcı olur. 10 kez derin nefes alın, 10 kez gözlerinizi altından ve üstünden kukla oynatır gibi çekin. 10 dakika içinde en iyi kremden daha etkili olduğunu göreceksiniz.Eğer düz bir zeminde veya yüz aşağı yatarak uyuduysanız, sıvı gözlerinizde birikmiş olabilir. Şekerleme yaparken başınızın dik olmasına dikkat edin.Her yemekte tuzluk kullanıyor musunuz? O halde bu da gözlerinizin şişmesine neden olabilir. Tuzu ve diğer sodyum içeren yiyecekleri azaltın.Aşırı su içmek de diğer önemli bir nedendir. Aşırı alınan su sistem tarafından dışarı atılmaya çalışılır. Bu nedenle ne kadar su içtiğinizi akılda tutmaya çalışın.Gözlerdeki şişlik kızarmış gözlerle ilişkilendirilebilir. Her iki sorunda yanmayı önleyici salatalalık veya papatya gibi malzemelerle giderilebilir. Göz kapaklarınızın üzerine papatya çayı veya kahve poşeti de koyabilirsiniz. 4 dakikada şiş gözler ve kızarıklık sorununuz giderilecektir.Şiş gözler yaşınızla da ilişkili olabilir, bu nedenle profesyonel tedavi uygulanması gerekebilir. Şişlik yağla ilgiliyse cerrahi müdahale gerekebilir. Bu tip şikayetleriniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız.
(Heksoz) C6H12O6 molekül yapısındaki karbonhidrat.
Çeşitli fizyolojik koşullarda kandaki glikoz düzeyinin duyarlı bir biçimde dengeli (70-90 mg/100 cc dolayında) kalmasını sağlayan süreç.
Mide ile jejunum arasında ağızlaştırma yapılarak doğrudan ilişki kurulmasını sağlayan cerrahi girişim.
Göz yönünden seğirmeye neden olabilecek durumlar vardır. Bunlar, gözde batma ve yanmaya neden olan konjonktivit, keratit ve benzeri iltihabi durumlar ile düzeltilmemiş kırma kusurları yani gözlük ihtiyacıdır. Göz hekimleri, hastada bu gibi durumlar varsa tam bir göz muayenesi ile düzeltir. Ancak göz seğirmelerinin önemli bir kısmı psikolojik ve nörolojik bir bozukluğun ön bulgusu olabileceğinden hastalar göz kliniğinden, mutlaka psikoloji ve nöroloji kliniklerine de sevk edilir.
Beyin-omurilik sıvısının glikoz miktarı.
ağızdan başlayan Mide ve bağırsaklargeçerek anüste sonlanan yol
Gözün içinde bulunan ve içinde sıvı dolaşan bölüm.
Glikozun laktata (süt asiline) yıkılması.
Göz nezlesi (Conjuktivit) göz zarının (göz akını ve gözkapaklarının iç kısmını kaplayan zar) iltihaplanmasıdır. Pembe göz olarak da adlandırılır; kızarıklığa, tahrişe, kumluluk hissine ve akıntıya sebep olur. Göz nezlesi, bakteriler veya virüsün sebep olduğu enfeksiyondan oluşur. Huzursuz eden bir bozukluktur ancak yetişkinlerde görmeyi tehdit etmez.
Genellikle hücre zarlarında bulunan, lipitlerin şeker moleküllerine kovalent bağlarla bağlanması ile meydana gelen bileşik lipit.
Mide ve bağırsak mukozasında yaygın olarak bulunan iç salgı hücrelerinden salgılanan hormonlar.
Gözde iris ve gözbebeğinin arkasında yer alan, ışık ışınlarının ağtabaka üzerinde odaklanmasını sağlayan, saydam ve iki yüzü de dışbükey anatomik yapı.