Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Spesifik bir protein kodlayan ve bir kromozomda spesifik bir yer kaplayan DNA segmentidir.
Ruhsal bozuklukların tedavisinde grup etkileşimi ve grup etkinliklerini temel alan yöntem.
Akciğer Kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
Kalçanın arkasında, kaba etlere denk gelen anatomik bölge.
Deride genel olarak soğuk etkisiyle ortaya çıkan ve yi-neleyici özellik gösteren kızarıklık ve şişme.
Basit bir şeker olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir. Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar. Glukoz fotosentezin ana ürünlerinden biridir ve hücresel solunum onunla başlar.
Büyüme ve Gelişme geriliği durumu, yetersiz kilo alan, boyu beklendiği gibi uzamayan, boy ve kilo değerleri genellikle 3. persantil çizelgesinin altında olan küçük çocukları tanımlamak üzere kullanılan bir terimdir.
Persantil eğrileri teriminin ne olduğunun kısaca burada açıklanması yararlı olacağı düşüncesindeyim. Bir toplumda bulunan, örneğin 10.000 çocuğun doğumdan itibaren takibe alınarak aylık boy, kilo, baş ve göğüs çevresi artışlarının izlendiğini kabul edelim. (Bu değerlerden sıklıkla boy ve kilo üzerinde durulmaktadır.) Örneklenen çocukların izlenmesi sonucunda elde edilen verilerin grafiklere işlenmesi ile zamana karşı boy ve kilo artış eğrileri oluşacaktır. Bu değerlerin en küçük ve en büyük% 3 lük grubunu tasnif dışı olarak kabul edersek 3 ila 97 arasındakiler normal kabul edilecektir. 50. persantil eğrisi toplumun ortalama değerlerini verirken, bu eğrinin alt ve üst değerlere doğru yayılımı giderek azalacaktır. 3. persantil eğrisinin altında olan çocuklar da gerilikten, 97. nin üstünde olanlar için de aşırı büyümeden söz edilebilir.
Ancak persantil durumunun normal çocuklarda oynamalar gösterdiği, birinci ve ikinci yıllarda persantil atlamaları veya düşmeleri olabileceği hatırda bulundurulmalıdır. Büyük oynamalar olmasa da kaymalar olabilir. Örneğin ilk 6-9 ay aralığı 75 persantilin üzerinde olan bir çocuğun 9-18 aylıkken 50 persantile ya da daha aşağıya düşmesi ve bu persantilde kalması gayet sık rastlanan bir durumdur. Persantil düşüşü büyük olduğunda çocuğun ağırlık persantilinin boy ve baş çevresi persantilleri ile karşılaştırılması yararlı olur. Ağırlığın orantısız derecede yüksek bir persantilden boy ve baş çevresi ile oranlı bir persantile düşmesi kaygı yaratmaz. Orantısız derecede düşük bir ağırlığa düşülmesi ise kaygı yaratacak bir durumdur. Normal koşullarda boy olarak 50. persantilde olan bir çocuğun kilo ve baş çevresi olarak da 50. persantilde olması beklenir. Bu durumda dengeli bir büyümeden söz edilebilir.
Gelişme geriliği olan bir çocukta kısa bir süre içinde boy ve baş çevresi persantilleri düşmeden önce ağırlık persantili düşüşü oluşacaktır. Kronik Gelişme Geriliğinde boy persantilide düşecek ancak Gelişme Geriliği şiddetli olmadıkça baş çevresi persantili değişmeyecektir. Gelişme Geriliği boya göre ortalama ağırlığın%80'inden az olması şeklinde tanımlanabilir.
Gelişme geriliğinde ayırıcı tanı ve sık rastlanan bazı nedenler:
Organik Olmayan- Psikososyal Büyüme-Gelişme Geriliği: Anne-Çocuk etkileşiminin zayıflığı, beslenme yönteminin yetersizliği, annenin psikolojik rahatsızlığı olması, annede alışılmamış beslenme inançları, mama hazırlama hataları, duygusal çöküntü, cücelik, çocuk ihmali gibi durumlar sonucunda oluşur. Uygun koşullar sağlandığında hızlı bir şekilde düzelme görülür.
Organik Olan Nedenler
Emememe, yutamama, emzirememe: Psikomotor retardasyon, nöromüsküler hastalıklar
Sindirme emilim bozukluğu: Kistik Fibrozis, Çölyak hastalığı, Bazı sendromlar, kronik ishal
Kötü beslenme: Böbrek yetersizliği, renal tübüler asidoz, doğumsal metabolizma bozuklukları
Kusma: Kafa içinde tümör, enfeksiyon, basınç artışı, metabolik toksin ( doğumsal amino ve organik asit metabolizma bozuklukları), bağırsak tıkanıklığı
Metabolizma hızının artması: Kronik hastalıklar ( kalp yetersizliği), kanser, yanıklar, immün yetersizlikler, kronik enfeksiyon hastalıkları,
Büyüme potansiyelinin azalması: Kromozom hastalıkları, primodormal cücelik, fetal alkol sendromu.
Çocukluk çağında nerede ise tüm kronik ve/veya ciddi durumlar gelişme geriliğine neden olabilir.
Erken bebeklik çağında en sık rastlanan Gelişme Geriliği nedeni beslenme güçlükleridir. Bunların arasında emzirmeme, yetersiz sıklık ya da az miktarda besleme ve mama hazırlama hataları yer alır. Herhangi bir yaştaki yetersiz kalorili diyet, bakıcıların bilgisizliğine ve ihmaline bağlı olabilir. Ayrıca bir çok bakıcı ve bazen çocukların kendisinin düzensiz bakım uygulamalarından da kaynaklanabilir. Diyet öyküleri özellikle çok sayıda bakıcı bulunduğu zaman günlük diyet uygulamaları ile çakışmaz. Yeterli bir anne bile tüm bakıcılar ayrıntılı günce tutmadıkça çocuğun günlük gıda tüketimini bilmeyebilir. Hastaneye yatırılan gelişme geriliği çocuklar arasında çevresel ve organik nedenlerin oranı çevresel nedenler lehinedir. Çevresel neden tanısı bakıcı çocuk etkileşimlerinin gözlenmesine ve önemli erişkinlerden olanak varsa çocuktan öykü alınmasına dayandırılmalıdır. Organik olmayan gelişme geriliği ile sık olarak ilişki gösteren durumları arasında doğum sonrası depresyon; annede önemli bir kayba bağlı depresyon ( eş ya da ana baba); çok stresli ve az miktarda sosyal destekli sosyal çevre; düşmanca, reddedici ya da ilgisiz bakıcı çocuk iletişim biçimleri bulunur.
Öykü ve gözlem Gelişme Geriliği tanısal değerlendirilmesinin en önemli yönleridir. Olanak varsa önemli bakıcıların çocukla ve kendi aralarındaki tavır ve etkileşimleri gözlenmeli ya da öyküyle öğrenilmelidir. Çocuk ya da kardeşlerinde davranış sorunları bulunması ( örneğin: aşırı ağlama, disiplin sorunları, uyku bozuklukları ve beslenme sorunları) sıklıkla aile sorunları ile ilişkilidir. Çevresel yoksunluk sonucu oluşan gelişme geriliği çocuklarda ki klinik belirtiler arasında minimum, gülüş seslenme azalması, kucaklanmaya direnç gösterme ve ritmik davranışlarla kendi kendini uyarmanın eşlik ettiği“ donuk izleyicilik” durumu bulunur.
Dikkatli öykü ve fizik muayene ile özgül tanı süreçlerini düşündüren bir neden ya da ipucu elde edilmezse testlerle bir neden saptanma olasılığı çok düşüktür. Sebebi bilinmeyen Gelişme geriliği nedeniyle Eğitim hastanelerine yatırılan çocukların incelendiği bir çalışmada hastanede yatış sırasında yapılan testlerin%2 sinden azı tanıya katkıda bulundu ve pozitif testlerin hepsi ilk öykü ve fizik muayenede saptanan pozitif bulguyla ilişkiliydi. Yine de bir iki tarama testi yapılması standart bir işlemdir. Tam kan sayımı, idrar incelemesi, serum elektrolitleri ve belki sedimentasyon, kalsiyum, troksin, tiroid stimulan hormon. Sindirim sistemi sorunları olsa bile dışkı kültürü, PH, indirgeyen madde testi yapılması gereklidir
Sitoplazmasmda çok sayıda ve çeşitte granül bulunan akyuvar türü.
Kan şekeri düzeyini yükselterek insüline karşıt etki gösteren bir hormon.
Gelişimsel Kalça Displazisi Nedir?Yenidoğanlarda yüzde iki ile dört oranında görülen gelişimsel kalça displazisi en sık karşılaşılan doğuştan gelen iskelet sorunudur. Kalça eklemindeki bu durum doğumda vardır ya da sütçocukluğu dönemi boyunca gelişebilir. Mekanik veçevresel nedenlerle başlangıçta herhangi bir sorun saptanmayan bebeklerin kalçasında da GKD gelişebilir. Bu nedenleönceleri doğuştan kalçaçıkığı olarak adlandırılan bu durum için günümüzde gelişimsel kalça displazisi terimi kullanılmaktadır.İnsidansı 1000 canlı doğumda 7 olarak bildirilmekle birlikte 1000 de 11.5 ile 17 kadar da yüksek olabileceğini bildiren yayınlar mevcuttur. GKD saptanan bebeklerin%50 sinde 1. hafta sonunda,% 90 ında 2. ayda bu durum kendiliğinden düzelir.GKD kızlarda erkeklere oranla 6-8 kat daha sık ortayaçıkar ve kalıtsal olabilir. Makat gelişi doğanlar, ailesinde kalçaçıkığı olan birey bulunanlar arasında GKD görülme sıklığı daha yüksektir. Ayrıca GKD tortikollis ve metatarsus varus gibi sorunları olançocuklarda daha sıktır. Bu gibi sorunları olan yenidoğanların yüksek risk gurubundan bebekler olarak izlenmeleri gerekir.
Gelişimsel Kalça Displazisisinin Tanı ve TedavisiGKD'nin erken tanı ve tedavisi sakatlıklarınönlenmesi açısındançokönemlidir. Doğumöncesi son dört hafta ve doğum sonrası ilk hafta kalça instabilitesi yönünden enönemli evrelerdir. GKD'nin erken tanısı için yenidoğan döneminden yürüyünceye dek her sütçocuğunun kalçası sağlamçocuk kontrolleri sırasında GKD açısından değerlendirilmelidir.Kalça displazisi ya daçıkığının birçocuk doktoru ya da ortopedist tarafındanözenli bir muayene sonucunda olabildiğince erken teşhis edilmesiçokönemlidir. Bu muayenede kalçanın hareket yeteneğiölçülür.Bebek 4. haftadan itibaren tek taraflı ya daçift taraflı olarak bacaklarını ayırmakta zorlanıyorsa, ve poposundaki kıvrımların enüstte olanlarının farklı yükseklikte olması durumunda kalça ekleminde bir sorun olduğundan şüphelenilebilir. Ancak fizik muayene ile tüm vakaların yakalanması her zaman mümkün olmayabilir.Doğumdan sonra ilk aylarda tanıda fizik muayenenin yanı sıra 3. haftadan itibaren ultrasonografi ve 3. aydan sonra röntgenönemli rol oynar. En doğru değerlendirme için ultrasonografi en erken 3. hafta, en uygun 6. haftada yapılmalıdır.Kalça gelişimi, doğum sonrası da devam ettiği için gelişimsel kalça displazisininönlenmesinde yenidoğan döneminden itibaren bebeklerin kalçalarının normal gelişimini sağlayacak optimal pozisyonda tutulması; ara bezi bağlanması ve kucakta taşınması sırasında bacaklarının ayrık tutulmasıönemlidir.Ayrıca bebeklere bacaklarının serbest hareket etmesiniönleyecek biçimde dar kilotluçorap ya da tulum giydirmekten,üzerlerine ağırörtüörtülmesinden kaçınılması gerekir. Bebekleri kundaklamak, ayaklarından tutup baş aşağı sallamak dizlerindeki fleksiyonu açmaya, bacaklarını germeye yönelik zorlayıcı hareketler yaptırmak,çıkabilir bir kalçayıçıkık duruma getireceği için sakıncalıdır.Doğum sonrası ilk 3 hafta içerisinde saptanan displazide, uygun yaklaşım ile 6 haftada kalça tamamen normal duruma gelir. Kalça displazisi fark edilmez ya da tedavi olmazsa, kalça eklemleri zamanındanönce aşınır ve kişi daha 20'li yaşlardayken sancılı bir artroz gelişebilir.Tedavide‘'PAVLİK BANDAJI'' başarıyla kullanılır. Bu bandaj yenidoğanın ya da sütçocuğunun bacaklarını sağlıklı bir bebeğin kalça eklemlerinin doğumdanönce rahmin içinde aldığı normal konumda tutar. Bu bandaj kalça kemikleri normal biçimlerini alıncaya kadar gece gündüz takılmalıdır.Uz. Dr. Esra Dolar
Ataşehir Memorial Tıp MerkeziÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü
Eş anlam: nötrofil. Vücudumuza giren mikropları ve yabancı maddeleri yutarak yokeden lökosit (akyuvar). Kemoterapiden sonra geçici olarak sayıları azalır. Aşırı azalmalarda infeksiyon hastalığına bağlı ateş görülür.
Gırtlaktaki ses telleri ve bunlann arasındaki bölgeyi kapsayan organ.
Bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan bir madde.