Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Kemik dokudaki, sinir ve kan damarlarının geçtiği kanal.
Kısmi karbon dioksit basıncının düşük olmasına bağlı olarak kandaki karbonik asit düzeyinin azalması.
Beyin yarıkürelerinin yan karıncıklarından çıkarak gene aynı karıncıkların tabanını döşeyen sinirsel yapıya verilen ad.
Gözün hareket kaslarındaki işlevsel denge bozukluğu nedeniyle gözün kayma eğilimi göstermesi.
Kandaki kalsiyum düzeyinin düşmesi.
Oldukça büyük, kübik simetri gösteren ve DNA, protein ve fosfolipit içeren virüs grubu.
Tat duyusuna yönelik uyanlara karşı duyarlılığın azalması.
Sinir hücrelerine yerleşen bu virüs, birçok insanda görülen uçuk sebebidir. Bağışıklık sistemininin zayıfladığı durumlarda etkin hale geçer. Uçuk virüsü, bulaşıcıdır. Gelişimini baskılamak üzere uçuğun ilaçla tedavisi mümkündür. Uçuk virüsü, 180-250 nm. boyundadır. Genetik materyali Dna'dan oluşur. İnsaların%80 inin hayatlarında en az bir kez uçuk geçirdiği araştırmalarla görülmüştür. Türkiye'de de her yıl 8 milyon kişinin uçuk geçirdiği tahmin edilmektedir.
Hava kirliliğicanlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve/veya maddi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır.
Eşey bezlerinin (erbezi ve yumurtalıklar) iç salgı işlevlerinde yetersizlikle beliren durum.
Herpes virüsleri grubundan bir virüsün yol açtığı, mukoza ve deri bölgeleri arasındaki geçiş yerlerinde aynı boyuttaki kabarcıklarla beliren deri hastalığı.
XII. kafa çifti (dilaltı siniri) dilin iç ve dış kaslannı hareket ettiren sinirdir.
Orta kulaktaki hava basıncı dış kulaktakine eşittir. Bunu östaki borusu sağlar. Bu boru orta kulağı burnun gerisine bağlayan dar bir kanaldır. Yutkunduğunuz veya esnediğiniz zaman açılır ve böylece orta kulağa hava girer veya çıkar.Eğer östaki borusu kapalı kalırsa kulak zarının iki yanındaki basınç eşit olmaz. Bu duruma barotravma veya barotitis mediya denir.BelirtilerOrta derecede veya şiddetli kulak ağrısı.Kulakta dolgunluk hissi- Hafif, işitme kaybı.Baş dönmesi.- Kulak çınlaması.
Solunumun güçlükle yapıldığını belirten terim.