Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Yumurtalık, testiküler, böbrek üstü bezi, tiroid, hipofiz, timus sistemlerini içine alan bez sistemidir.
(Artroplasti olarak da bilinir - Kelime anlamı eklemi yeniden oluşturmak""tır)
D Vitamininin teknik adı.
Yağ bezlerinin çok büyük bir kısmı kıl köklerinin içindedir. Bu bezlerin, cilde açılan kanalları vardır. Bu kanallar tıkanırsa sivilceler meydana gelir. Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur.Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar. Böylece bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur.Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. İltihap meydana gelir. Bu durumun uzun sürmesi sonucu sivilce patlar ve içeriği dışarı akar.
Kalp iç zannın (endokart) iltihabı. Kulakçık ve karıncığın yüzeyini Örten endokartta görülebiürse de, daha çok kapaklann yüzeyini kaplayan endotelde ortaya çıkar (kapakçık endokarditi)
Artrit, eklemlerde vücut tarafından üretilen bir iltihaptır.Bu iltihap mikrobik değildir, vücut tarafından üretilir.Artrit tek bir hastalık değildir, 100'den fazla farklı hastalık artrit ile ilişkilidir.Bazı formaları çok ağır seyreder, bazıları ise dönem dönem kendini gösteren hafif şiddete olan artritlerdir.Dirsek eklemlerinde zorlanmaya bağlı olarak kas liflerindeki yırtık ( lateral epikondilit) gibi basit romatizmal hastalıklardan, romatoid artrit (ra) spondiloartrit (spa) gibi tüm vücudu etkileyen ağır hastalıklara kadar farklı hastalık gurupları bunun içinde yer alır.Sistematik olarak artritle ilişkili ancak vücudun akciğer, kalp ve böbrekler gibi hayati organlarını etkileyebilen romatizmal hastalıklar da artritle olan ilişkileri nedeniyle bu grupta yer almaktadır.
Kalbin içini örten bir sıra yassı epitel dokudan oluşan zar.
Eklemin hareket yeteneğinin artması; jeneralize (genel) eklem gevşekliği ise genetik olarak aktarılan bir bağ dokusu hastalığıdır
Ergenlik döneminde yaşanan psikolojik sorunlardır.
yaygın intraoküler infeksiyon
Ergenlik
İnsanlarda meydana gelen'yetişkinliğe ilk adım' evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojikve somatik olarak hazırlandığı dönemdir. Çocukluk çağı olarak adlandırılan yaşlarda, sosyal toplum bilinci (süperego) gelişmemişken, ergenlik dönemine giren gençlerde toplumsal kabullenilme, bir grubun parçası olma (süperego ve ego) kavramları gelişir. Vücut hormonlarınıdan cinsiyet ile ilgili olan (sekonder cinsiyet hormonları) östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde pik yaptığından ergen adayının psikolojisi sebepsiz değişimler gösterir.Genel olarak 11-20 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılır.
Ergenliğe giriş yaşı; genetik (ailesel), ırk, sosyoekonomik şartlar (çocuk yaşta evlendirme, ağır bedensel yük altında çalıştırılan çocuklar) ve iklim gibi faktörlerden etkilenir. Bazı Zenci kabileleri ve eski Araplarda ergenlik iklimin etkisiyle daha erken başlarken Kuzey yarım küredeki Norveç, Finlandiya gibi az güneş alan soğuk bölgelerde ergenlik yaşı daha geçtir.
Ergenliğe giriş için kesin bir zaman yoksa da genel olarak kızlar 9-13 yaş arasında ve erkeklerden daha erken ergenliğe girerler. Bu nedenle yaşamın bu döneminde kızlar -erkekler kendilerini yakalayıncaya kadar- birkaç yıl erkeklerden daha uzun ve daha olgundurlar.Ergenlikde Görülen Değişiklikler
Kadınlarda
Dişözü hastalıklarıyla ilgili diş hekimliği dalı.
Eklem terimi yalnızca eklemi oluşturan kemikleri değil, onları saran kapsülleri, ayrıca bağları, kirişleri, kasları, yumuşak dokuları, keseleri vb de kapsar.Dolayısıyla herhangi bir eklem ağrısı anatomik ve işlevsel özellikleri birbirinden farklı çeşitli yapılardan kaynaklanabilir.Eklem ağrılarının nedenleri ve ortaya çıkış mekanizmaları çok değişik olabilir; travmalar (darbeler), enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminden kaynaklanan süreçler, metabolizma bozuklukları ve tümörler bunlara Örnektir.Gene de birçok durumda neden bulunamaz.Eklem hastalıklarında değişik şiddette belirti ve işaretler görülür. Ağrı, sertlik, şişkinlik, kızarıklık ve hareket güçlüğü bunların baş Ucalarıdır.Eklem ağrıları ciddi bir nedenden kaynaklanabileceği gibi bazen genel bir hastalık durumunun habercisi de olabilir. Bu açıdan doğru tanı konması büyük önem taşır.Hastanın muayenesinde eklem dikkatle incelenir ve elle yoklanır; olası şişkinlikler araştırılır; önemli eklemlerin hareketleri kontrol edilir. Daha sonra kan tahlilleri yapılarak kan hücreleri sayılır, sedimantasyon hızı saptanır, romatoit faktör araştırılır. İdrar tahlili de yararlıdır.