Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Midenin salgılama işlevleri başhca iki yöntem kullanılarak incelenir:
Sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde'derin düşünme' anlamına gelen terim, mistik anlamıyla, sözlüklerde,'kişinin iç huzuru, sükûnet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme tekniklerine ve deneyimlerine verilen ad' olarak tanımlanır. Meditasyon tekniklerine, ait oldukları, Budizm (Hindistan), Taoizm (Çin), Bön (Tibet) ve Zen (Japonya) gibi inanç sistemlerine göre ve izledikleri yöntemlere göre değişik adlar verilmiştir.
Kalıtsal nitelikli ve ender görülen bir hastalık grubu.
Midenin en fazla rastlanan urları mide epitel hücrelerinde ortayaçıkan kanserdir. Dahaçok orta yaşlılarla yaşlıları etkileyen bu hastalık erkeklerde yaygındır.Çocuklarda ve gençlerde az görülen bir hastalıktır.Mide kanseri olaylarının coğrafi dağılımı ilginç farklılıklar göstermektedir. Bu hastalık Japonya'da, Finlandiya'da, İzlanda'da ve Şili'de son derece yaygındır. Dağılımdaki bu farklılık bazıçevresel etkenlerinönemli rol oynadığını akla getirmekteyse, de, bunların ne olabileceği konusunda fazla bilgi yoktur. Aşırı alkol alınması, topraktaki organik maddelerinçeşitliliği,çok kızgın yağda pişmiş yiyecekler, dumanda kurutulmuş alabalığın aşırı miktarlarda yenmesi hastalığın İzlanda'daki yaygınlığına neden olarak gösterilen etkenlerdir.Mide kanserinin bazı türlerinde kimi bünyesel etkenlerin de rol oynadığı bilinmektedir. Bunlar, aşırı kansızlık, süreğen mideülseri gibi hastalıklardır. Ancak bu hastalıklar mide kanseri olaylarınınçok azıüzerinde etkili olmaktadır. Ayrıca mide kanserine, kan grubu A olan insanlarda, 0 grubundan olan insanlara göre dahaçok rastlandığı dikkatiçekmekteyse de, kan grubu ile mide karoseri arasında bir ilişki olup olmadığı henüz açıklığa kavuşmuş değildir. Bugün enönemli konu buöldürücü hastalığa yo! açan etkenlerin saptanmasıdır. Bu konuda gerekli bilgi edinilmedikçe etkiliönleyici tedbirlerin alınması olanaksızdır.Midenin herhangi bir bölümü kanserden etkilenebilir. Bununla birlikte mide kapısı kanserin en fazla görüldüğü yerdir. Mukozada beliren basit bir yumru ya daülser olarak başlayan ur, mideçeperinden lenf damarlarıylaçevredeki lenf düğümlerine ve kan dolaşımıyla karaciğere ve vücudunöbür organlarına yayılır.Mide kanserinin belirtileriüç kategoride toplanır. Bunlardan birincisi urun sebep olduğu belirtiler olup, hafif rahatsızlıklardan,ülsere benzeyen belirgin ağrılara kadar değişen sindirim bozukluklarıdır. Mide kapısında ya da mide kapısına yakın yerlerdeki urlar mideçıkışını tıkadıkları için kusmaya, mide ağzında beliren urlar ise yutma güçlüklerine sebep olurlar, ikinci gruba giren belirtiler bünyesel olup bunların başlıcaları kansızlık, kilo kaybı, iştahsızlıktır.Üçüncü gruptaki belirtiler de karaciğerde ya da başka bir yerde toplanan ikincil birikimlerin oluşturduğu belirtilerdir. Bu belirtiler muayene İle anlaşılmayabilir. Buna karşılık bazı durumlarda ur ya da urun ikincil birikimleri karın bölgesine dokunulduğunda hemen hissedilebilir. Ayrıca kilo kaybı ve kansızlık gibi açık belirtiler de olabilir.
Yaranın iyileşmesini kolaylaştırmak amacım taşıyan, tedavisine ve korunmasına yönelik girişim ve işlemlerin tümü.
Mide fıtığı, göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan (hiatus) mideninüst kısmının, yemek borusuna doğru sarkmasına denir.BelirtilerMideden yukarı,
göğüste yayılan yanma ve ekşime.
Ağız içine acı-ekşi su ya da yiyeceklerin gelmesi.
Ses kısılması. Tedavi edilemeyen boğaz enfeksiyonları
Dişlerde erozyon
Boğazda dolgunluk hissi
Sık sık boğaz temizleme ihtiyacı Ses kısılması
Ses tellerinde polip veya nodül
Müzminöksürük Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım
Tekrarlayan zatürre
Uykuda solunum bozukluğuTanı
Genelde tanı tesadüfen, başka bir nedenle tetkik yapılırken konuyor. Aslında fıtıkta şikâyete yol açan neden dahaçok reflüdür. Hastada reflü belirtileri görülür.TedaviMide fıtığını tamamen geriçeviren bir ilaç yok. Orta yaşınüzerinde hiçbir belirti vermeyen tesadüfî bir fıtık bulunduğunda hastaya sadece basit tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunlar reflüde söylediğimiz tavsiyeler. Bazı gıdalardan uzak kalmaları gerekiyor.Çikolata, tereyağı, kahve veçok asitli yiyecekleri yasaklıyoruz. Sigara kesinlikle içmemeleri gerekiyor.Çünkü sigaranın mide boşalmasına ve asit salgısına doğrudan etkisi var. Hastalara bir başkaönerimiz gece yatarken gövdelerininüst kısmını yüksekte tutmaları. Bunu yapmak içinde ya yatağın şiltesinin ya da yatağınüst kısmının altına bir yükseltici koymaları gerekiyor. 45 derece eğimle sırtı dik tutarak yatmak tavsiye ediliyor. Gerekirse ileri tetkiklerden sonra operasyonönerilmektedir.Öneriler
Yaşam tarzında yapılacak bir takım değişikliklerle reflü şikâyetlerini azaltmak mümkün. İşte reflüye karşı yapabilecekleriniz: Fazla kilolarınız varsa bunlardan kurtulun. Yemeklerinizi küçük ve sıköğünler halinde yemeye dikkat edin. Yiyecek ve içecekleriçok sıcak tüketmeyin. Yüksek ısı yemek borusunda hasar oluşturabilir. Yemekten sonra 2-3 saat süreyle yatmayın veya egzersiz yapmayın. Belinizi sıkacak korse ve kemerleri kullanmayın. - Dar, rahatsız kıyafetler giymeyin. Sigara ve alkol alışkanlığınız varsa bırakın.
kalın barsaktaki bir divertikül
Mide mukozasının yüzeysel epitel hasarı.
Bir kanalın dışarıya ya da organizmanın bir boşluğuna açılmasını belirtmek için kullanılan anatomi terimi (örneğin siyek meatusu, dış ve iç akustik meatus).
Beyin ve omurliğin hastalığıdır.
Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında birçok insanda görülen çok yaygın bir rahatsızlık. Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor.Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarıyor. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor.Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi öneriyorlar. Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar.Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle... Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.
Mean Corpuscular Volume'un (ortalama alyuvar hacmi) başharflerinden oluşan bir kısaltma.
Magnetic resonance imaging (MRI): Vücudun içinin resmini çizmek için yüksek frekanslı radyo dalgalarını kullanan bir görüntüleme türü. Vücut dokuları içindeki su moleküllerini saptayarak çalışır.
Sindirim sisteminin yemek borusuyla incebağırsak arasında kalan bölümü.