Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Sinir dokuda nöronlara desteklik yapan yardımcı hücreler, ara nöronlar.
Plazmada bulunan sodyum miktarı.
Fizyolojinin, sinir sisteminin işleyişiyle ilgilenen dalı.
Özellikle Schwann hücrelerinden (bak. Schwann hücreleri) kaynaklanan, görece sınırlı, ama kapsülsüz, iyi huylu ve yavaş büyüyen sinir tümörü.
Burundan sokulan, yemek borusundan aşağıya mideye kadar inen, dar, esnek bir tüp. Yenidoğanı beslemek veya hava ya da sıvıyı mideden çıkarmak için kullanılır. Bebekler bazen fazla hava yutarlar veya sindirim sistemlerinde taşıyabileceklerinden daha çok sıvı birikebilir. Bu durumda hava ya da sıvı biriktikçe mide veya barsaklarda genişleyerek ağrıya (gaz sancısı) neden olur. Hava ya da sıvıyı mideden çıkartmak bebekleri rahatlatır.
Hormon salgılama özelliği bulunan nöroektoderm (bak. ektoderm) kaynaklı hücreler ile çevrel ve merkez sinir sistemi nöronlarının bir araya gelmesiyle oluşan sistem.
Frengi hastalığının etkeni olan treponema grubu mikroplan "hareketsizleştirecek" güçteki immünglobulinle-rin serum içinde varlığını kanıtlayan test.
Sinir hücrelerinden çıkan tümör.
Patolojide, bir hücre ya da dokunun yaşamsal biyolojik etkinliklerini yitirmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan değişiklikler bütününü anlatmak için kullanılan terim.
Sinir sistemi gelişiminin ilk evrelerinde farklılaşan ektoderm kökenli embriyon hücresi.
Cildin derin tabakaları ve subkutan dokuyu (fasya) tutan nadir bir infeksiyondur.
Psikanalizde, bir kişinin cinsel isteğinin (libido) kendine yönelmesi; kişinin kendini aşın ölçüde sevmesi.
Sinir ve eklem sistemlerine ilişkin belirtilerin bir arada görüldüğü hastalıkları tanımlayan terim.