Sağlık & Spor Terimleri Sözlüğü
Genotipteki bir niteliğin fenotipte ifade bulmasıdır. Bir genotip her zaman aynı fenotipi yaratmayabilir. Bu ikisi arasındaki ilişki penetransdır.
Erbezinin vajinal zarının (bak. teslis) kronik iltihabi süreci.
Kaslarda inflamasyona neden olan otoimmün bir hastalık, çoğunlukla omuz, kalça, uyluk bölgelerini ve daha az olmak üzere boyun kaslarını tutar. Eğer cildi de tutarsa, dermatomiyozit adını alır.
Ortası soluk renkte, çevresi kızartılı, oval ya da yuvarlak, sert, kabarık deri lezyonu.
Akciğeri ve göğüs duvarının iç yüzeyini Örten seröz zarın (plevra) kronik iltihabı.
Aslında kaslarda inflamasyon olmadığı halde, kas ağrısına (miyalji) yol açan romatizmal bir hastalık. PMR'nin özelliği, özellikle omuz ve uyluklarda şiddetli ve ağrılı sabah sertliğidir. Ek olarak, kafatası damarlarında (arterlerinde) temporal arterit adı verilen bir inflamasyon (damar iltihabı) da bulunabilir.
Uygun egzersiz şekli1. İlk önce mesaneyi boşaltarak egzersizlere başlayın.
2. Pelvik kasları kasın ve 10'a kadar sayın.
3. Kasları tamamen gevşetin ve 10'a kadar sayın.
4. Günde 3 kez (sabah, öğlen ve akşam) bu şekilde 10'ar defa tekrarlayın.Bu egzersizler günün her anında ve her yerde yapılabilir. Oturarak ya da yatarak yapılabilir. 4-6 hafta sonunda gelişme fark edilecek düzeyde olacaktır. İleri vakalarda değişikliklerin ortya çıkması 3 ay kadar alabilir.Egzersizlerin sıklığı ya da sayısının arttırılması zannedilenin aksine durumun iyileşmesini hızlandırmaz. Tam tersine kasların yorulmasına neden olarak idrar tutamama probleminin daha da artmasına neden olur.Kegel egzersizleri esnasında bel ve karın bölgesinde ağrı olmaması gerekir. Bu bölgelerde ağrı varlığı egzersizlerin hatalı yapıldığı anlamına gelir. Yine bazı kişiler egzersiz esnasında nefeslerini tutarlar ve göğüs kaslarını da kasarlar. Oysa tekniğin kısa sürede etkili olabilmesi için sadece pelvik kasların kasılması oldukça önemlidir.
Tırnak laminasmın() kalınlaşması.
Âdet kanamalarının 24 günden daha kısa aralıklarla ortaya çıktığı durum.
Uç bileşenli kalça kemiğinin arkada sakrum (sağrı kemiği) ve koksiks (kuyruksokumu kemiği) ile eklemleşe-rek oluşturduğu kemik yapı.
Normalden fazla sayıda memenin bulunması
Polikistik over sendromu (veya hastalığı) nedeni kesin olarak aydınlatılamamış olan bir yumurtlama bozukluğudur. Hastalıkta her adet döngüsünde gelişerek çatlaması gereken folikül (yumurta hücresini içeren sıvı keseciği), gelişmesinin yarıda kalması nedeniyle yumurtalık dokusu içinde 3-10 milimetre çapında bir kiste dönüşür.
Yumurtalık dokusu, bu kistler sayıca arttığında'polikistik' yani çok sayıda kistik oluşum içeren bir yapıya dönüşür.
Pelvİs (leğen) bölgesinin çaplarının ölçümü.
Derinin belirli bölgelerinin anormal biçimde kalınlaşa-rak kaba, kıvrımlı ve fil derisine benzer bir görünüm alması.