Termal Yanıklar Nedir?
Termal yaralanmalar en çok görülen yanık şeklidir. ABD'de her yıl 2 milyon üzerinde termal yanık nedeniyle yaralanma olduğu, bunların 500.000′inin hastanede yatarak tedavi gördüğü, 70.000' inin ise yaşamını yitirdiği belirtilmektedir.Termal Yanık; Hastane Öncesi BakımıYanık alanından uzaklaştırma,Yanmış elbiselerin çıkarılması,Kimyasal ya da haşlanma yanıklarında etken maddenin bir kumaşa/beze emdirilerek çıkarılması,Katran yanığına soğuk uygulama yapılması,Kimyasal yanığın irigasyon şeklinde yıkanması,Elektrik yanığında elektrik düğmesinin kapatılması ya da etkilenmiş bireyin kuru, iletken olmayan bir obje ile elektrik kaynağından uzaklaştırılması,ABC'nin değerlendirilmesi,Hava yolu açıklığının sürdürülmesi,Yeterli solunumun sağlanması,Dolaşımın değerlendirilmesi,Travmaya ilişkin değerlendirme, Vücut ısısının korunması,Sıvı gereksiniminin belirlenmesi ve olanaklar uygunsa damar yolu açılarak sıvı tedavisine başlanması,En kısa sürede acil bölüme nakil edilmesi.Dokular yandığında hücre ölümü sonucu açığa çıkan lokal doku hormonal (histamin bradikinin) inflamatuar reaksiyonları başlatır. Ayrıca yanık bölgesi ve etrafında vazodilatasyon, kapiuer permeabilitede artma ve doku hücrelerinin permeabilitesindeki değişiklikler büyük miktarda hücre dışı sıvının sodyum ve proteinin yanıklı, bölgeden geçerek kabarcık ve lokal ödem oluşturmasına ya da açık yaradan sızmasına neden olur. İntravasküler sıvıda azalma kan vizkositesinin ve hemotokrit değerinin yüksek bulunmasına neden olur.Vücuttaki hücre dışı sıvının büyük bir kısmının yanıklı bölgeye geçmesi, kardiak output'un düşmesine ve hipovolemik şok oluşmasına neden olur.Termal Yanıkta (Alev Alma) Acil YardımKoşuyorsa koşması engellenir. Koşma alevleri güçlendirir, üfleme etkisi yapar.Yanan kimse ayakta durursa çıkan gazların solunum yollarına gitmesi saçlarının tutuşması kolaylaşır. Tutuşan bireyin hemen yere yatırılması ve kendi çevresinde yuvarlanmasının sağlanması gerekir. Bu yangının sönmesini sağlayacaktır. Alevler bu yolla çoğu kez söner. Alevsiz yanma ise yanan bireyin hemen bir battaniye ya da halıya sarılmasıyla söndürülebilir.Elektrik nedenli tutuşmalarda ve patlayıcı maddelerin neden olduğu yanıklarda su durumu kötüleştirebilir ve yanma oranını arttırabilir. Sulu yangın söndürücülerde de aynı tehlike söz konusudur.Kuru kimyasal yangın söndürücüler zorunlu durumlarda kullanılabilir. Yangın söndürücünün dik tutulması ve kazazedeye en etkili uzaklıktan sıkılması gerekir.
Alevler söner sönmez bütün yanan elbiselerin hızla çıkartılması gerekir. Elbiseler kesinlikle kesilerek çıkartılmalı, sıyrılarak çıkartılması engellenmelidir. Sıyırma, alttaki yanık dokunun daha çok zarar görmesine yol açabilir.
Backswing'den sonra topa vuruş yapılan swıng'in ikinci bölümüdür. Ingilizce de forwardswıng ya da downswıng deyimlerinin karşıtıdır.
Argo olarak kullanılır. Yeni başlayan, tekniği zayıf olan oyunculara verilen addır.
Genellikle kötü vuruşlara verilen isimdir. Oyuna yeni başlayan acemi oyuncular için de kulanılır. Acemi oyunculara Duffer, Hacker gibi isimler de takılır.
Kurallara göre ceza puanlı ya da cezasız olarak oyun dışı kalan bir topu oyuna tekrar sokmak için yapılır. Oyuncu kurallara göre dik durarak kolunu omuz hizasından yukarı doğru dik bir şekilde kaldırarak topu arkasına düşecek şekilde bırakır. Topun durduğu yer yeni vuruş noktasıdır.
Fairway'ler dışında, club'ları düzgün kullanabilme antremanlarının yapıldığı ve genelde 300 metre uzunluğundaki eğitim alanlarıdır.
Başlama vuruşu için kullanılan sopalardır. Başlama vuruşu genellikle 1 numaralı wood club ile yapılır.
Tee üzerinde yapılan başlama vuruşudur. Genel olarak 1 nolu wood club ile yapılır.
Topa hedef doğrultusunda anti - clockwise spin etkisiyle sağdan sola doğru hafifçe bir kavis yaptırılan vuruş şeklidir. (Tarif sağ elle vuruş yapanlar içindir)
Swing vuruşunun üç bölümünden ikincisidir. Backswıng'in zirvesinden topa vuruş anına kadar olan bölümüdür. Bu kısma "Forewardswıng" ismi de verilir.
Doğrultusu yokuş aşağı olan vuruşlardır.
Topun hedefe göre yokuş aşağı vurulacağı bir meyilde bulunmasıdır.
Bu tip green'lerin yüzeyinde iki delik bulunur. Bunlar golfün en eski günlerinden kalma, front nine ve back nine'ı aynı yerde oynanan golfe ilişkin kalıntı niteliğindeki green'lerdir.
Par sayısından 3 eksik olan bir skordur. ABD'de bu adla anılan olay, Ingiltere'de albatros adıyla bilinir. Sadece par sayısı 4 ve 5 olan çukurlar için geçerlidir. Çok nadir olarak yapılır.
Par sayısından iki fazla olan bir skordur.
Macthplay'de kullanılan ve bir oyuncunun çok fazla puan toplayıp yenilemez hale gelmesini anlatan bir terimdir. Kazandığı çukur sayısı, oynanacak çukur sayısından daha fazla anlamına gelir.