Kalp Romatizması Nedir?
Kalp Romatizması Nedir?
Romatizmanın kalp ve kapakçıklarda oluşturduğu hasara bağlı, kapakçıklarda ve kalpte görülen işlev bozukluğudur.Kalp Romatizması Neden Oluşur?
Romatizma, iyi tedavi edilmeyecek olursa; kalbin içindeki kapakçıklara yerleşir. Burada bahsedilen yaşlılıkta görülen romatizma değil daha çok genç yaşlarda karşılaşılan ve bir boğaz enfeksiyonu ile başlayan akut romatizmal ateş olarak isimlendirilen hastalıktır.
Boğazda yerleşmiş olan mikroplar iyi tedavi edilemediğinde vücut bu mikroplar ile savaşırken kalbe ve böbreklere de zarar verebilmektedir. Özellikle de kalp kapakçıkları sıklıkla bu hastalıktan etkilenebilmektedir. Bu kapakçıklardan; en fazla mitral kapakçık etkilenir ve daralıp, sertleşir, büzülür.
Daha çok kadınlarda görülen kalp romatizması sonucu ortaya çıkan hastalığa mitral darlığı veya mitral stenoz denir. Kalp kapakçıklarından en çok etkilenen ikinci kapak ise aort kapaktır. Bu kapakların birinde veya birden fazlasında darlık (stenoz) veya yetmezlik veya her ikisi bir arada bulunabilir.Kalp Romatizmasının Belirtileri Nelerdir?
Hastada nefes darlığı, kuru öksürük, sık sık soğuk alma, morarma, el ve ayaklarda üşüme ve yorgunluk görülür.Kalp Romatizması Tedavisi Nasıldır?
Tedavinin başarısını garantileyen ilk şart erken teşhistir. Kalp romatizmasının en önemli tedavisi istirahat ve vücudu yeni mikrobik enfeksiyonlardan korumaktır. Bu arada vücuttaki streptokokların neden olduğu enfeksiyonu iyileştirmek için antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır.Romatizma Tiplerinin En Korkulanı Olan Kalp Romatizmasının Tedavisi için Yapılması Gerekenler:
Tedavide Aspirin ve kortizon dışı antiromatizmal ilaçların yanı sıra koruyucu olarak depo-penisilin enjeksiyon uygulamak gerekmektedir. Ancak ayda bir kez uygulanan penisilin tedavisine başlamadan önce, hastaya mutlaka test yapılmalıdır. Bunun dışında çok ender olarak kortizona da başvurulabilir.
Eğer kalp romatizması akut bir şekilde seyrediyorsa, hekim kortizon tedavisine gerek görebilir. İlk yapılması gereken; dalında uzman bir hekime başvurmaktır. Kalp romatizması teşhisi konulan birçok hastanın tedaviden kaçması, sorunun daha da aşılmaz bir hale gelmesine neden olmaktadır. Bunun için erken teşhis konulan ve tedaviye başlanan kişilerin uzun yıllar yaşadığı göz önüne alınmalı, moral yüksek tutulmalıdır.
Hastalığın akut dönemdeki tedavisi temel olarak ilaçlar ile yapılırken, uzun dönemde hastanın böyle bir rahatsızlık yaşamış olduğunun bilinmesi, özellikle bir kalp tutulumu tespit edilmiş ise ilerideki hayatında yakın takip altında olması önemlidir. Kapak tutulumu bilinen hastalara hastalığın şiddeti doğrultusunda ekokardiyografi yapılarak takip edilmelidirler.Birçok zaman sadece ilaç tedavisi yeterli olabilecekken, ilerleyen yaşlarda yaşlılıktaki doku bozulması da eklendiğinde kalbi zorlayacak seviyelere gelebilir ve kapaklara yönelik girişimsel (balon valvüloplasti) veya cerrahi (kapakların tamiri veya değiştirilmesi) tedavi yöntemleri gerekli hale gelebilir.
Sonuçta önemli olan, romatizmal ateş hastalığı geçiren ve kalp tutulumu da olan hastaların her aşamada yakın takip altında tutulmaları gerekliliğidir.
Backswing'den sonra topa vuruş yapılan swıng'in ikinci bölümüdür. Ingilizce de forwardswıng ya da downswıng deyimlerinin karşıtıdır.
Argo olarak kullanılır. Yeni başlayan, tekniği zayıf olan oyunculara verilen addır.
Genellikle kötü vuruşlara verilen isimdir. Oyuna yeni başlayan acemi oyuncular için de kulanılır. Acemi oyunculara Duffer, Hacker gibi isimler de takılır.
Kurallara göre ceza puanlı ya da cezasız olarak oyun dışı kalan bir topu oyuna tekrar sokmak için yapılır. Oyuncu kurallara göre dik durarak kolunu omuz hizasından yukarı doğru dik bir şekilde kaldırarak topu arkasına düşecek şekilde bırakır. Topun durduğu yer yeni vuruş noktasıdır.
Fairway'ler dışında, club'ları düzgün kullanabilme antremanlarının yapıldığı ve genelde 300 metre uzunluğundaki eğitim alanlarıdır.
Başlama vuruşu için kullanılan sopalardır. Başlama vuruşu genellikle 1 numaralı wood club ile yapılır.
Tee üzerinde yapılan başlama vuruşudur. Genel olarak 1 nolu wood club ile yapılır.
Topa hedef doğrultusunda anti - clockwise spin etkisiyle sağdan sola doğru hafifçe bir kavis yaptırılan vuruş şeklidir. (Tarif sağ elle vuruş yapanlar içindir)
Swing vuruşunun üç bölümünden ikincisidir. Backswıng'in zirvesinden topa vuruş anına kadar olan bölümüdür. Bu kısma "Forewardswıng" ismi de verilir.
Doğrultusu yokuş aşağı olan vuruşlardır.
Topun hedefe göre yokuş aşağı vurulacağı bir meyilde bulunmasıdır.
Bu tip green'lerin yüzeyinde iki delik bulunur. Bunlar golfün en eski günlerinden kalma, front nine ve back nine'ı aynı yerde oynanan golfe ilişkin kalıntı niteliğindeki green'lerdir.
Par sayısından 3 eksik olan bir skordur. ABD'de bu adla anılan olay, Ingiltere'de albatros adıyla bilinir. Sadece par sayısı 4 ve 5 olan çukurlar için geçerlidir. Çok nadir olarak yapılır.
Par sayısından iki fazla olan bir skordur.
Macthplay'de kullanılan ve bir oyuncunun çok fazla puan toplayıp yenilemez hale gelmesini anlatan bir terimdir. Kazandığı çukur sayısı, oynanacak çukur sayısından daha fazla anlamına gelir.