Diyabetes Mellitus ( Şeker Hastalığı) Nedir?
Diabetes mellitus (DM) vücudun insülinüretmediği veya düzenli olarak insülin kullanamadığı durumla karakterize bir hastalıkdır. İnsülin günlük yaşam için gereken enerjiyi sağlamak amacıyla gıdalardan alınan şekeri, nişastayı enerjiye dönüştüren bir hormondur. Türkiye'de nüfusun%3.5'u diyabet hastası olup, 20 yaşüstü nüfusta bu oran% 7.2'dir. Hastanın diyabet mi, pre diyabet mi (diyabetöncesi dönem) ayırımı için Açlık Kan Şekeri veya Oral Glukoz Tolerans Testi yapılır. AKŞ ile 100-125 mg/dl seviyeleri pre-diabete, 125 mg/dlüzerindeki değerler ise diabeti işaret etmektedir. OGTT'de ise, 2. saatteki kan şekeri 140-199 mg/dl prediabeti, 200 mg/dlüzerindeki değerler ise diabeti gösterir.DM'un 4 tipi vardır.1. Tip 1 DM: Vücutta insülinüretiminde yetersizlik vardır. Tip 1 DM genellikleçocuklukta veya genç erişkinçağda ortayaçıkar. Bu tipte vücutta insülinüretilmemektedir. İnsülin vücudun şekeri kullanabilmesi için gerekli olup, şeker de vücuttaki hücreler için en basit- temel yakıttır ve insülin de şekeri kandan hücre içine almaya yarar. Hasta- hastalık ve doktor uyumu olduktan sonra hasta göz sağlığı, ayak ve cilt, kalp, ağız sağlığına dikkat ederse Tip 1'in oluşturabileceği komplikasyonlardan korunmuş olur. Aynı zamanda sigara ve alkolden de uzak durmak gerektiğini belirtelim. Tip 1 DM tanısı konan hastalarda gerekli takip ve tedaviye uydukları zaman yaşam kalitelerinde normal insanlara göre bir değişiklik olmamaktadır.2. Tip 2 DM: İnsülin direnci ile birlikte insülin eksikliği söz konusudur. Bu tipte vücutta yeterli insülinüretimi yoktur yada hücreler insüline karşı duyarsızlaşmıştır. 40 yaşüstü ve fazla kilolularda ortayaçıkmaktadır. Tip 2 DM komplikasyonları: Kalp hastalığı, körlük, sinir hasarı, böbrek hasarı oluşturabilir. Bu komplikasyonlardan korunmak için yapılması gerekenler Tip 1 DM'dakilerle aynıdır.3.Gestasyonel DM: Hamilelik esnasında tespit edilir. Amerika'da her yıl hamile kalanların%4'ünde ortayaçıkar. Gebeliği sırasında gestasyonel DM ortayaçıkan hastaların ileriki yaşamlarında Tip 2 DM tanısı almalarıçok daha fazla olasıdır. Gebe kalmadanönce obez (şişman) olan kadınların%40'ında gestasyonel DM gelişir ve bu kadınlarda 4 yıl içinde Tip 2 DM tablosu gelişir. DM olmayan gebe kadınlarda 24.-28. hafta arasında gestasyonel DM açısından OGTT ile tarama yapılmaktadır.4.Prediabet: Kan şekeri seviyeleri normalden yüksektir; ancak Tip 2 DM tanısı koyduracak kadar da yüksek değildir.Diabetes Mellitus'ta ayrıca Bozulmuş Açlık Glukozu ve Bozulmuş Glukoz Toleransı adı altında iki kriterin deönemi vardır. Bu iki kriter diyabetin klinik tablosundanönceki evre olarak yer almaktadır.Bozulmuş Açlık Glukozu:Açlık plazma glukozu 110-126 mg/dl arasındadır.Bozulmuş Glukoz Toleransı:Oral glukoz tolerans testi yapılarak belirlenen bir durum olup klinik diabetin belirmesindenönceki evre olarak kabul edilmektedir.Şeker hastalığı belirtileri:
Backswing'den sonra topa vuruş yapılan swıng'in ikinci bölümüdür. Ingilizce de forwardswıng ya da downswıng deyimlerinin karşıtıdır.
Argo olarak kullanılır. Yeni başlayan, tekniği zayıf olan oyunculara verilen addır.
Genellikle kötü vuruşlara verilen isimdir. Oyuna yeni başlayan acemi oyuncular için de kulanılır. Acemi oyunculara Duffer, Hacker gibi isimler de takılır.
Kurallara göre ceza puanlı ya da cezasız olarak oyun dışı kalan bir topu oyuna tekrar sokmak için yapılır. Oyuncu kurallara göre dik durarak kolunu omuz hizasından yukarı doğru dik bir şekilde kaldırarak topu arkasına düşecek şekilde bırakır. Topun durduğu yer yeni vuruş noktasıdır.
Fairway'ler dışında, club'ları düzgün kullanabilme antremanlarının yapıldığı ve genelde 300 metre uzunluğundaki eğitim alanlarıdır.
Başlama vuruşu için kullanılan sopalardır. Başlama vuruşu genellikle 1 numaralı wood club ile yapılır.
Tee üzerinde yapılan başlama vuruşudur. Genel olarak 1 nolu wood club ile yapılır.
Topa hedef doğrultusunda anti - clockwise spin etkisiyle sağdan sola doğru hafifçe bir kavis yaptırılan vuruş şeklidir. (Tarif sağ elle vuruş yapanlar içindir)
Swing vuruşunun üç bölümünden ikincisidir. Backswıng'in zirvesinden topa vuruş anına kadar olan bölümüdür. Bu kısma "Forewardswıng" ismi de verilir.
Doğrultusu yokuş aşağı olan vuruşlardır.
Topun hedefe göre yokuş aşağı vurulacağı bir meyilde bulunmasıdır.
Bu tip green'lerin yüzeyinde iki delik bulunur. Bunlar golfün en eski günlerinden kalma, front nine ve back nine'ı aynı yerde oynanan golfe ilişkin kalıntı niteliğindeki green'lerdir.
Par sayısından 3 eksik olan bir skordur. ABD'de bu adla anılan olay, Ingiltere'de albatros adıyla bilinir. Sadece par sayısı 4 ve 5 olan çukurlar için geçerlidir. Çok nadir olarak yapılır.
Par sayısından iki fazla olan bir skordur.
Macthplay'de kullanılan ve bir oyuncunun çok fazla puan toplayıp yenilemez hale gelmesini anlatan bir terimdir. Kazandığı çukur sayısı, oynanacak çukur sayısından daha fazla anlamına gelir.