Dalak Hastalıkları Nedir?
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; eskimiş kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hücreleri imal eder.Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir.Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; eskimiş kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hücreleri imal eder. Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir.DalakKarın sol üst kısmında sol böbrek önünde midenin sol tarafında yerleşen bir organımızdır.Kanı filtre etme.Vücudu koruyucu maddeler oluşturma.Kan yapımına katkıda bulunma.Kan dağılımını dengeleme görevleri vardır.Dalak Kitleleri/ Tümörleriİyi HuyluKötü HuyluAbseleri/ KistleriDoğuştan kistlerYalancı KistlerParazitik KistlerTümörNormal dalak dokusundan farklı, büyüme eğilimi gösteren, içi solid doku dediğimiz daha sert doku ile kaplı kitlelere denilmektedir.AbseVücudumuzun diğer taraflarında olduğu gibi içi cerahatle dolu olan kitlelere denilmektedir.Kistİçi seröz veya musinöz olarak tanımladığımız sıvı ile dolu etrafında kapsül dediğimiz sert doku ile çevrili kitlelere denilmektedirDalak Kistleri1.Doğuştan KistlerDoğuştan kistler nadir gözlenir, genellikle epitelial yapı içerirler. Bütün dalak kistlerinin%10'u oluşturur. Tümöre dönüşme şansları pek yoktur. Ağrı, iltihaplanma, kist içine kanama, beslenme bozukluğu, karın içine rüptür olabilir. Kesin tanı USG ile konur. Tedavisi cerrahidir (partial ya da total splenektomi).2.Yalancı KistlerTravma sonrası dalak içine kanamayı takiben oluşan kistlerdir. Nadir gözlenirler. Ufak kistler şikayet yaratmıyorsa takip edilebilir.3. Parazitik KistlerEn sık Hidatik Kist'e bağlı gözlenir. En kısa sürede cerrahi tedavi planlanmalıdır. Kist rüptürü hastalığın tüm organlara yayılımını ve ani şok'a neden olabilir.TanıFizik muayene.Kan tetkikleri (Hemogram, PY, Sedimantasyon, Gaitada parazit, Ecinococ Agg. Testi).USG (Tanıda değeri yüksektir).Tomografi ve Magnetik Rezonans( Gerekli olduğunda).Dalak Sintigrafisi (Gerekli olduğunda).TedaviKist tipi tespit edildikten sonra en kısa sürede operasyon planlanmalıdır. Ancak, ameliyat sonrası patolojik inceleme sonunda kist tipinin kesin tanısı konabilinir. Patoloji sonucuna göre hastanın izlemi planlanır.Dalak Tümörleri1. İyi Huylu TümörlerSplenik hamartomlar,Kavernöz hemangiom,Adenom,Dermoid ve fibromlar,Leimyom ve lipomlar,2. Kötü Huylu TümörlerAngiosarkomLenfomaTedaviEn kısa sürede cerrahi tedavisi gerekir.
Backswing'den sonra topa vuruş yapılan swıng'in ikinci bölümüdür. Ingilizce de forwardswıng ya da downswıng deyimlerinin karşıtıdır.
Argo olarak kullanılır. Yeni başlayan, tekniği zayıf olan oyunculara verilen addır.
Genellikle kötü vuruşlara verilen isimdir. Oyuna yeni başlayan acemi oyuncular için de kulanılır. Acemi oyunculara Duffer, Hacker gibi isimler de takılır.
Kurallara göre ceza puanlı ya da cezasız olarak oyun dışı kalan bir topu oyuna tekrar sokmak için yapılır. Oyuncu kurallara göre dik durarak kolunu omuz hizasından yukarı doğru dik bir şekilde kaldırarak topu arkasına düşecek şekilde bırakır. Topun durduğu yer yeni vuruş noktasıdır.
Fairway'ler dışında, club'ları düzgün kullanabilme antremanlarının yapıldığı ve genelde 300 metre uzunluğundaki eğitim alanlarıdır.
Başlama vuruşu için kullanılan sopalardır. Başlama vuruşu genellikle 1 numaralı wood club ile yapılır.
Tee üzerinde yapılan başlama vuruşudur. Genel olarak 1 nolu wood club ile yapılır.
Topa hedef doğrultusunda anti - clockwise spin etkisiyle sağdan sola doğru hafifçe bir kavis yaptırılan vuruş şeklidir. (Tarif sağ elle vuruş yapanlar içindir)
Swing vuruşunun üç bölümünden ikincisidir. Backswıng'in zirvesinden topa vuruş anına kadar olan bölümüdür. Bu kısma "Forewardswıng" ismi de verilir.
Doğrultusu yokuş aşağı olan vuruşlardır.
Topun hedefe göre yokuş aşağı vurulacağı bir meyilde bulunmasıdır.
Bu tip green'lerin yüzeyinde iki delik bulunur. Bunlar golfün en eski günlerinden kalma, front nine ve back nine'ı aynı yerde oynanan golfe ilişkin kalıntı niteliğindeki green'lerdir.
Par sayısından 3 eksik olan bir skordur. ABD'de bu adla anılan olay, Ingiltere'de albatros adıyla bilinir. Sadece par sayısı 4 ve 5 olan çukurlar için geçerlidir. Çok nadir olarak yapılır.
Par sayısından iki fazla olan bir skordur.
Macthplay'de kullanılan ve bir oyuncunun çok fazla puan toplayıp yenilemez hale gelmesini anlatan bir terimdir. Kazandığı çukur sayısı, oynanacak çukur sayısından daha fazla anlamına gelir.