Siz Uyurken Vücudunuza Neler Olur?

Siz Uyurken Vücudunuza Neler Olur?

Uyku bilinmezlerle dolu bir aktivitedir. Siz uykuya daldıktan sonra REM evresi başlar. Vücudunuz geçici olarak felç olur. Gözleriniz hariç hiçbir yeriniz hareket etmez. Beyin sapındaki sinir hücreleri ateşlenir ve harekete geçer. Bazı bilim adamları rüyaların bu hicrelerin düzensiz olarak çalışmaya başlamasıyla gerçekleştirildiğine inanır.

Beynin ön lobu çalışmaz. Bu yüzden rüyalarda gördüğümüz mantıksız şeylerin gerçek olup olmadığını rüya görme sırasında sorgulamaz ve gerçek kabul ederiz. Tıpkı rüyamızda uçtuğumuz halde neden uçtuğumuzu düşünmediğimiz gibi.

Rüya görmeye devam ederken mantığımız devre dışı kalmasına rağmen duyguları hissetmeye devam eden bölüm işlevini eksiksiz yerine getirmeye devam eder. Bu da rüyamızda uçarken yere çakıldığımızda gerçek bir olay gibi algılanıp acı çekmemize neden olur.

Görme eylemi aslında beyinde gerçekleşen gözün algıladığı ışığın yorumlanmasından ibaret olduğu için gözümüz kapalıyken -rüya sırasında- görmeye devam ederiz.

Rüyaların çoğu REM evresinde gerçekleşir. Çok kısa sürer ama rüyayı gören kişi bunu görece olarak uzun bir rüya görmüş gibi algılar. 2 saatlik bir REM evresinde görünen şeylerin çoğunu uyandığımızda hatırlamayız. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de beynin her şeyi hatırlaması rüya ile gerçek hayatın birbirinden ayrılması açısından oldukça faydalıdır. Böyle olmasaydı gerçek hayatla rüyaları birbirinden ayırmak oldukça zorlaşacak ve anılarımızın rüya mı yoksa gerçek anılar mı olduğunu hatırlamak güç olacaktı.

Rüyalar hala bilimin en gizemli konularından biri olarak kalmaya devam ediyor. Rüyaların amacı ve süreci hakkında bilinmeyen oldukça fazla şey var. Bilim adamları rüyaları araştırmaya devam ettikçe bizi şaşırtan yeni keşifler ortaya çıkmaya devam ediyor.

POPÜLER YAZILAR