Şekerin En Tehlikeli Etkileri

Şekerin En Tehlikeli Etkileri

Şekerin vücudunuza verdiği zararlar saymakla bitmez ama biz sizin için en önemli 7 tanesini bir araya getirdik. Şimdi yazımızı okurken çayınıza şeker atmadna önce bir kez daha düşününün.

1. Şeker organlarınızı şişmanlatır: Yüksek miktarlarda şeker tüketimi yağ depolaması için karaciğeri tetikler. Zamanla bu olay karaciğerinizin etrafında yağlanmalara nden olur. Karaciğeriniz yapması gerekeni yapamaz bir hale geldiğinde iş işten geçmiş olur. Aşırı şekerden ve özellikle doğal olmayan yollarla üretilen sanayi tipi şekerlerden uzak durmalısınız. Bunun yerine şeker ihtiyacınızı meyvelerden sağlayabilirsiniz. Ama unutmayın onun da fazlası size zarar verecektir.

2. Şeker diyabet hastalığı riskinizi arttırır: Kişi başı günlük tiketilmesi gereken şeker miktarındaki ufak artışlar diyabet hastalığı ile yüzyüze kalma olasılığınızı önemli ölçüde arttırıyor. Kola gibi yüksek şeker içeren yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Bir kutu kolada günlük almanız gereken şeker miktarının üçte biri yer alır ve bu bir kutu kola içerek tek bir öğünde oldukça fazla şeker alımı yapmanız anlamına geliyor.

3. Şeker kalbinize de zarar veriyor: Amerikan Diyabet Derneği kalp hastalığı ve diyabet arasında bir ilişki olduğunu söylüyor. Diyabet hastalarının yüzde 65'inde kalp hastalığı ve inme gibi etkiler tespit edilmiştir. Günde 20 gr (5 çay kaşığı) şekerin üzerinde şeker alımının kalp hastalıklarına yol açabileceği biliniyor. Bir kutu kolada 12gr, kepekli ekmekte ise 2 çay kaşığı şeker bulunur.

4. Şeker kan damarlarınızı geriyor: Aşırı şeker tüketimi insülin değerlerini değiştirip kan damarlarınızı ve dolayısıyla dolaşım sisteminizi olumsuz etkiliyor. Her bir kan damarının etrafındaki kas hücrelerinin daha hızlı büyümesine sebep oluyor. Bu gergin arter duvarları yüksek kan basıncı doğuruyor ve kalp krizi ya da inmelere sepet olabiliyor.

5. Kolesterol dengenizi bozuyor: Şekerin yüksek kolesterol gibi etkileri olduğu zaten biliniyordu. Aşırı şeker tüketimi vücudunuzun kolesterol dengesini bozuyor ve bu da karaciğerinizin vücuttaki kolesterolü dengelemeye çalışması için kötü kolesterol oranını arttırması ile sonuçlanıyor. Bunu engellemek için şeker tüketiminizi düşürmenin yanında yüksek protein içeren güçlü kahvaltıları ihmal etmemelisiniz. Kesinlikle öğün atlamamalı ve özellikle kahvaltınızı ihmal etmemelisiniz.

6. Bağımlılık yapar: Şeker opioidler ve dopamin gibi beynin zevk merkezini etkileyen kimyasalların salınımını tetikler. Tıpkı uyuşturucuda olduğu gibi şeker tüketiminde aşırıya gidildiğinde insanlar kendilerini daha iyi hissettiklerini düşündükleri şeker alımına yüklenmeye devam ederler. Bu da sizi şeker bağımlılığına sürükler. Yapılması gereken şey çok basit; hemen bir şeker diyetine başlamak. Vücudunuz şeker diyetine 1 haftada alışır. Yani en fazla 1 hafta şekersiz çay içersiniz ve sonrasında zaten çayınızı içerken şeker aramazsınız bile.

7. Şeker cildinizi mahveder: Şeker cildinizi sıkı ve elastik tutan bileşenleri yok eder. Aşırı şeker tüketimi sarkık bir cilt oluşumunu tetikler.

POPÜLER YAZILAR