Oksitosin: Sadakat Hormonu mu?

Oksitosin: Sadakat Hormonu mu?

Oksitosin, sosyal bağlanmada önemli rolü olduğu belirlendiğinden beri, uzun bir süre “aşk hormonu” olarak tanımlandı. Ancak, araştırmacılar bu hormonla ilgili yeni keşiflerde bulunuyorlar. Oksitosinin, erkek beyninde partnerin çekiciliğini artıran ve tek eşliliği güçlendiren ödül bölümünü uyardığı belirlendi.

Bonn University Medical Center'dan araştırmacılar, tek eşliliğin memelilerde çokça yaygın olmadığını belirlemede gecikmediler. İstisnai olarak insanlar sık sık bu davranışı sergiliyorlar.

Bilim bugüne kadar sadık eşlerle ilgili araştırmalar yaptı. Partnere bağlanmada en önemli rolü, beyne gizlenmiş olan oksitosin hormonu oynuyor.

Hormonun etkilerini daha yakından incelemek için Almanya ve Çin'den iki üniversite ortak bir çalışma yürüttü. 40 heteroseksüel erkeğe, eşlerinin fotoğrafları gösterildi. Kıyaslama için, bu erkeklere yabancı kadınların fotoğrafları da gösterildi. Bu arada katılımcılara bir doz oksitosin hormonu da burun spreyi olarak verildi. Placebo sprey de deneyde kullanıldı. Araştırmacılar deney sırasında katılımcıların beyin aktivitelerini fmr tomografiyle görüntüledi.

Sonuç olarak placebo yerine oksitosin alındığında beyindeki ödül sistemi, eşler görüldüğü esnada oldukça aktifti. Erkekler, eşlerini, diğer kadın fotoğraflarından daha çekici buldular.

Başka bir deneyde, tanıdık olma faktörü, oksitosin hormonu ışığında incelendi. Ancak ödül sitemi aktivasyonu, erkekler eşlerinin fotoğraflarını gördüklerinde, tanıdık bir kadının fotoğrafını görmekten daha seçici bir etki oluşturdu.

Diğer bir deyişle, tanıdık olmak, oksitosinin etkisini güçlendirmiyor. Sadece sevgililerde işe yarıyor.

POPÜLER YAZILAR