Koşuya Başlayıp Devam Etmenin Püf Noktaları
Hiç koşuya başlamaya karar verip bir kaç gün denedikten sonra vazgeçtiğiniz oldu mu? Muhtemelen bu soruya evet diye cevap verdiniz. Koşuya başlayıp sıkan ayakkabılar ya da ufak kazalar geçirip vazgeçenlerin sayısı başladığı koşuya devam edenlerden çok daha fazla. Peki kendinize koşu rutinini nasıl kazandıracaksınız? kısa sürede vazgeçmemek için neler yapmak gerekiyor?
Koşu sporu hiç kuşkusuz kardiyo ve vücuttaki fazlalıklardan kurtulmak için yapılacak en iyi sporlardan biridir. Koştuğunuzda yağ yakmaya hemen başlarsınız. Koşu ne kadar uzun ve yorucu olmazsa o kadar etkili olacak demektir. Kalp atışlarınızı koşarken iyi dengelemeli ve hiç bir zaman soluk soluğa kalmamaya özen göstermelisiniz.
Koşunun faydalarını gören insanlar gerçek anlamda bunun bağımlısı olur ve günde bir defa koşmazlarsa bir şeylerin eksikliğini hissederler. Obezite ile savaşan Shameka Jones'da bunlardan sadece biri. Shameka koşuya başlamadan önceki yaşamını şöyle anlatıyor;
"Nefesimi tutmak zorunda kalmadan ayakkabılarımı bağlayamıyor, iki kat merdiven çıkamıyor, yolda uzun süreli yürüyüşler yapamıyor ve soluksuz kalıyordum. Romatizmal ağrılarım artmış ve bedenimi taşıyamaz olmuştum. Yolda yanımdan koşup giden kadınları seyreder ve ben de bunlar gibi koşmak istiyorum derdim. Bir kaç deneme yapıyor ve kısa sürede vazgeçiyordum. Koşu bandlarını denemek istedim ama beni tartamayacaklarını düşünürdüm. tüm bu olumsuz düşünceler tüm yaşamımı yavaş yavaş etkisi altına alıyor ve sadece spor konusunda değil karar vermek zorunda olduğum her konuda negatif düşüncelere dalıyordum. Bu yaşam kalitemi oldukça fazla etkiledi. "
Hayatına böyle devam edemeyeceğine karar veren Shameka, sonunda bir spor antrenörü ile çalışmaya karar verdi. Öncelikle günlük 20 dk lık yürüyüşlerle işe koyuldular. Bu kadar basit bir egzersiz inanılmaz etkiler doğurdu. Uzun bir süre bu egzersize devam etti ve daha esnekleştiğini fark etmesiyle diğer egzersizlere başladı. Yürüyüşleri ufak ağırlıklar izledi. Hemen ardından kardiyo ve yağları hızla eritecek egzersizlere geçildi. Bu çalışmalar onu kısa süre sonra kilo kaybı ile ödüllendirdi. Kilo kaybettikçe daha çok çalıştı. Basit bir yürüyüşün onu bu noktaya getireceğine asla inanamayacağını dile getiren Shameka vücudundaki bu değişime her gün kendi gözleriyle şahit oluryordu.
Spor konusunda kendinize bir hedef koymalı ve bu hedefi belli zaman dilimlerinde yenilemelisiniz. Örneğin ilk ay 5 kilo vermek sonraki ay bunu 6 kiloya çıkarmak gibi. İlk hafta her gün 1 km yürüyüş hemen ardındaki hafta da her gün 1 buçuk km yürüyüş yapmaya kara vermek gibi..
Spor sizi yavaş yavaş şekle sokar yeter ki siz ona zaman verin.