Baş Ağrısının Fizyolojik Etkileri
İnsanların çoğu başı ağrıdığında hemen ilaca sarılır. Oysa doktorların çoğu hafif baş ağrılarında ilaç almak yerine açık havada yürüyüş ya da kendinizi oyalayacak aktiviteleri öneriyor. Baş ağrısının nedenleri oldukça fazla. Başınızın ağrıması tam olarak neden ağrıdığı konusunda kesin bir bilgi vermez. Hatta bazı bilim adamları baş ağrısının tıbbi gizemini koruduğunu düşünüyor.
Ağrının yeri de ağrının sebebi hakkında ip uçları verebilir. Baş ağrınız başınızın her iki tarafında orta şiddette ise, büyük olasılıkla bir stress ya da gerilim sonucu ortaya çıkmış olabilir.
Ağrı beyninizin içindeymiş gibi hissettirse de aslında beyin hiç bir acıyı duyumsayamaz. Kafanızı bir buz kıracağı ile delmeye çalışsalar bile beyin bunu hissetmeyecektir. Tabi böyle bir şeyin olmasını istemeyiz ama beyninizin acımayacağı kesin.
Baş ağrısı sadece kafanızın zonklaması ile sonuçlanmaz. Çoğu zaman bilinçsiz alınan ilaçlar mideniz ve iç organlarınıza da zarar verir. Bu durumda küçük bir baş ağrısı ile başlayan süreçte diğer organlarınıza da zarar verebilme olasılığınız var. Bu durumdan kaçınmak için ağrıyı doğal yollarla savmaya çalışmak en akıllıca olanıdır.
Başınız ağrırken çoğu hisleriniz abartı şekilde görevlerini yerine getirir. Örneğin telefonunuzun zil sesi çok yüksek, arkadaşınızın sıktığı parfüm mide bulandırıcı gelebilir. Baş ağrısı terleme, hızlı kalp atışı ve adrenalin seviyenizde dalgalanmalara yol açabilir. Bunun sebebi beyninizin normal uyarıları tehdit şeklinde algılamasıdır. O esnada kortizol ve stress hormonlarınız aşırı uyarılmıştır.
Neyse ki bu durum geçicidir ve başınızın ağrısı geçtiğinde vücudunuz normal aktivitelerine geri döner. O halde baş ağrısını ne kadar çabuk atlatır ve bunu doğal yollarla başarırsanız vücudunuza için o kadar iyi bir iş yapmış olursunuz.